България ще плаща близо 430 хил. евро на вдовицата на Косьо Самоковеца

България е осъдена да плати 429 810 евро на вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров, познат като Косьо Самоковеца. Решението е на Европейския съд за правата на човека, предаде "Правен свят".

Страната ни е осъдена, след като не е изпълнила задължението си да договори споразумение с Ангелина Димитрова за компенсация на нанесени неимуществени вреди, които са й причинени с конфискацията на имущество на семейството й. Споразумението трябваше да бъде направено още през 2015 г., когато Димитрова спечели дело срещу България за нарушено право на собственост.

Според съда в Страсбург вдовицата на Самоковеца е представила оценка на отнетото й имущество, като тя не е оспорена от държавата.

Според изчисленията на наетия от нея експерт конфискуваният ѝ апартамент във Варна струва 36 820 евро, а жилището, офисът и гаражът в София са оценени на 308 410 евро. Освен това Димитрова е представила доказателства, че е платила на държавата и 91 230 евро за имоти, с които се е разпоредила преди отнемането им.

Представители на държавата са заявили, че претенциите на Димитрова са прекомерни и настояли тя да получи минимално обезщетение.

Тъй като правителството не е представило своя алтернативна оценка на отнетото имущество, съдът в Страсбург е отсъдил в полза на вдовицата на Самоковеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право