Патриотите искат религиозни служби само на български език (обзор)

Да се преведат старите религиозни книги, предлага ПФ

Религиозните служби и проповеди във всички храмове в страната да се извършват само на български език и само от български духовници. Черковнославянският език, който в момента използват свещениците у нас, да се забрани и в рамките на една година всички религиозни книги да се преведат на български, предвиждат промени в Закона за вероизповеданията, които депутатите от Патриотичния фронт внесоха в Народното събрание. От парламентарната група на „Атака“ също предложиха за гласуване сходен законопроект, с който настояват да се използва български език по време на богослуженията и различните ритуали.

Измененията трябва да попречат на Турция да се бърка в суверенните работи на България чрез религиозните институции, обясни съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Те обаче ще повлияят и на българските храмове - предвижда се служителите на вероизповеданията в страната да се наказват с между 3 и 10 г. затвор, ако приемат дарения от партии и лица или организации от чужбина, става ясно от мотивите на вносителите.

Начело на вероизповеданията да се поставят само български представители, а завършилите религиозното си обучение в чужбина пък ще се явяват на задължителен изпит, като дипломите им ще се лицензират от Министерството на образованието, са също част от промените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика