Българският Шерлок Холмс разплита загадки 10 века преди героя на Артър Конан Дойл

Княжеският писар Климент изпробва силата на дедукцията, за да намери изчезнало съкровище и откраднато евангелие в новия роман на Николай и Тодор Пенчеви. В „Старобългарски загадки“ /“Книгомания“/ писарят разследва и убийство в храм, като пътем подтиква читателя да реши над 100 главоблъсканици на исторически фон.

Българският отговор на световния бестселър „Шeрлок Холмс. Колекция загадки“ ни връща в IX век и провокира мисленето така, че четенето прилича на забавна игра. В третата част на романа Климент спасява безценната керамична икона на св. Теодор Стратилат, похитена въпреки лабиринта и скритите предпазни механизми около нея.

Разбира се, тази кражба е измислена – оригиналът наскоро се върна от реставрация в изложбените зали на Националния археологически музей. Но тъкмо приликата на образа с недовършен пъзел е вдъхновил автора на романа да я включи в „Старобългарски загадки“.

И досега липсват керамични плочки от безценния средновековен артефакт –последното засега добавяне на фрагменти е направено по дигитален път през 2008 г., когато археологът Георги Майсторски публикува името на светеца с гръцки букви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура