Въртопът на БСП-Лява България

Шоколади, бири и семки за вересиите пред масите

„След като приключи програмата днес, направих и любимото си нещо - отбих от пътя и тръгнах сама по селата. Това е село Въртоп. В смесения магазин има два шоколада, три бири, две пакетчета семки и тетрадка с 27 страници вересии. Единствените двама млади, които срещнах, ме заведоха да видя как за една седмица бракониери са изсекли десетки декари гора и никой не си мръдва пръста. Живият живот и политика на стратегии и директиви - пропаст!!!”

Това написа онзи ден на страницата си във фейсбук лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Село Въртоп е разположено над каньона на р. Арчар, на 3 км от път Е-79, София - Видин. От отбивката на този път при гара Срацимир до селото има асфалтов път. Населението е цифром и словом 61 души, пише в справочниците. Там се споменава още, че мястото е идеално за селски туризъм и риболов. И за незаконна сеч…

Корнелия Нинова е нацелила десетката, като е свърнала от пътя и е отишла там, където по принцип никой външен не ходи. Дали село Въртоп, община Видин, е представителна извадка за средностатистическото българско население и местообитание, е отделен въпрос. Но е факт, че тетрадката с вересиите е нещо нормално навсякъде в страната.

Както е нормално левите партии да слизат при масите. Не само когато предстоят избори. Във въртопа на световната политика - тероризъм, атентати, преврати и опити за такива - една обиколка по селата може и да не влезе в новините. Но дори и малките детайли могат да помогнат на политиците да начертаят част от медийния пейзаж. И за намеренията си за някакъв завой. Ляв завой.

Каквото и да говорим, факти те са си факти. През последните години БСП се отдалечи от нормалните хора. Капсулира се в рамките на някакво партийно ръководство и апарат, завъртя се във въртопа на вглеждането в собствения си пъп и логично калкулира загуба след загуба на всякакви избори. Сега настава време да се събират и плащат вересиите.

На няколко пъти хората през последния четвърт век пуснаха на вересия БСП във властта. Но после я наказаха, защото тя забрави да си плати. Като изключим т. нар. плосък данък от времето на тройната коалиция, левицата не е предложила нищо ново. А на всичкото отгоре сега се отмята и от него. Уж в името на най-бедните и онеправдани хора у нас. Това е популизъм, който няма да сгрее въпросните бедни и онеправдани. То и без това голяма част от тях се изнесоха в чужбина и могат само да мечтаят за такова минимално облагане на доходите. Освен ако не са нелегални бачкатори в ягодовите полета на Англия, например. Или не си стоят във въртопа на собствената си носталгия.

Лявата политика, без значение дали си на власт или не, означава именно слизане сред хората. И вглеждане в тетрадката с вересиите. Как да призовеш да гласуват за теб, след като си много по-богат от тях? Може, но не като обещаваш нереални благини.

Оттук трябва да тръгне политиката на БСП. В случая дори лансирани от нейни представители енергийни и всякакви други проекти трябва да отидат на заден план. Рестартът на икономиката не е работа на която и да е партия. Той си е дейност на бизнеса. Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре.

Корнелия Нинова може и да успее да плати вересиите. И да натрупа капитал. Досега успява да бъде наравно с масите. Ще я атакуват, разбира се, и заради нейните предшественици. Тя го знае много добре. Но, надяваме се, да отказва да плаща вересии, за които не носи никаква вина.

Въпросът за вината е с 25-годишна давност. Консумираме я само с мезе, беше казал през 1990 година Филип Боков. Сега сме 2016-а, вината, въртопът и вересиите пак са на мода…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи