Българският патриарх Неофит се надява автокефалността на Македонската църква да бъде призната

10-километрова опашка от камиони се е образувала на ГКПП „Дунав мост”

Затвор за злодей, нападнал непълнолетна и блудствал с нея

Хванаха 27-годишен русенец с 2,53 промила зад волана

Предстои 61-то традиционно преплуване на река Дунав край Свищов

Горяха две ниви с пшеница във варненско село

Еколози не откриха тежки метали в оцветен в зелено язовир

Румен Порожанов: МЗХГ ще наеме компания да изчисти и дезинфекцира стопанствата на животновъдите от Странджа

Д-р Дамян Илиев: Няма съмнения дали има чума, или не, затова сме предприели съответните мерки

Цветан Цветанов: Ако не се предприемат действия за евтаназия, това би застрашило поминъка на хората

Валентин Радев: Мерките на БАБХ, МЗХГ и МВР срещу чумата по животните са адекватни

Над 5 тона нелегален алкохол са хванати по Черноморието за един ден

Корнелия Нинова: Искаме оставката на Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ

Габриела Колева: Моята муза е Одри Хепбърн Дизайнерката е кръстила модната си къща на френски граф

Заловиха двама мъже с карабини край Вършец Полицията проверява версии за бракониерство и незаконен отстрел на коне

Защо Ердоган се оказа по-успешен от Янукович

Активната част от обществото в Турция излезе на улицата в защита на статуквото

Реджеп Тайип Ердоган успя да осуети опита за държавен преврат в Турция и се задържа на власт. В тази връзка в руския сектор от интернет се появи една шега. Потребители на мрежата публикуваха снимка на бившия украински президент Виктор Янукович, който озадачен се пита: “Значи можело и така?”.

“Така” означава един метеж да бъде потушен със сила. Мнозина в Русия, включително представители на властта, смятат, че през февруари 2014 г., изправен пред майдана и най-вече пред агресивно настроените въоръжени националисти, Янукович е действал непростимо мекушаво.

В много държави, където народовластието е сравнително млада традиция (към тях спада и Турция, да не говорим за Украйна), има институция, която от време на време поема ролята да брани демократичните ценности и завоевания. В Украйна такава институция е майданът – още от времето на президентските избори през 2004 г. Използваха го като инструмент не само противници на Янукович, но и привърженици на собствената му Партия на регионите през 2007 г. Тогава Янукович бе в опозиция.

В модерна Турция такава институция винаги е била армията. Военните бяха смятани за пазители на светските демократични традиции, установени от Ататюрк. Те решително стъпваха на политическата арена, започне ли властта опасен флирт с ислямизма.

Сегашният президент на Турция обаче, за разлика от Виктор Янукович, предварително бе отслабил институцията, способна един ден да делегитимира управляващия елит. Редица противници на Ердоган сред генералитета напуснаха армейските редици. Някои се озоваха в затвора. В командването на въоръжените сили влязоха хора, лоялни към Ердоган. Така бе потиснат армейският инстинкт за противопоставяне срещу проислямската политика на властите. Той бе запазен главно на равнище полковници. Сега вече е прочистено и това ниво. Голяма част от военните и силите на полицията подкрепиха Ердоган.

Друг фактор от значение за съпротивителните сили на елита при опити за държавен преврат е наличието на осъзнати бенефициенти на политиката на властта. Става дума за активна част от обществото – хора, готови при нужда да излязат на улицата, да пренебрегнат комендантския час и военното положение, обявени от пучистите, и в буквален смисъл да се хвърлят под танковете. И всичко това – в центъра на събитията, в столицата.

Ердоган намери такива хора. Излизането им на улицата провокира противниците на властта към агресивни действия, водещи до кръвопролития. В подобна ситуация протестът срещу управляващия елит губи легитимност. Когато през нощта срещу 16 юли осведомителните агенции съобщиха за пострадали полицаи и мирни граждани на моста през Босфора, стана ясно, че Ердоган се справя с положението.

Янукович не можа да постигне това през 2014 г. Киевчани не излязоха да защитят властта. Медиите не осигуриха на Янукович предимство в интерпретирането на събитията. Командосите от “Беркут” станаха мишена на обществения гняв. Потенциални защитници на действащата власт имаше в провинцията – в Донбас и Крим. Там обаче бе задействан механизъм за отцепване от Украйна чрез присъединяване към Русия или чрез провъзгласяване на независимост. Никой не тръгна, условно казано, на поход срещу Киев, за да изтръгне майдана от ръцете на “бандеровците”, да го използва, да упражни натиск върху властта.

Легитимността може да бъде унищожена – например с неспазване на обещания или несправяне с предизвикателствата. Елитът може да изгуби властта, ако проработи институцията за делегитимиране, а хората не излязат на улицата, за да отстоят статуквото. Ердоган дълго работи върху това да отслаби институцията за делегитимиране и да изведе активните граждани на улиците. Затова успя там, където Янукович се провали.

Андрей Шарков, БТА

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.