Португалец начело при тайното гласуване за шеф на ООН, Бокова дели третото място

Португалецът Антониу Гутериш е начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН след първото тайно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха АФП, поцовавайки се на информация от дипломати.

Португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците изпреварва с малко бившия словенски президент Данило Тюрк. За поста се борят 12 претенденти, сред които е и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Възможно е второто тайно гласуване в Съвета за сигурност да се състои следващата седмица, а до октомври трябва да стане ясно и кой ще бъде номиниран за генерален секретар на ООН.

Двама дипломати, пожелали да останат неназовани, тъй като гласуването е тайно, казаха, че на трето място са трима кандидати с равен резултат: българката Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО, бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич и бившият македонски външен министър Сърджан Керим, съобщи АП.

Четвърта по събрана подкрепа е Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия. След нея се нарежда външният министър на Аржентина Сусана Малкора.

Според дипломатите най-много бюлетини "не подкрепям" е събрала бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят