От днес затварят столичния бул. „Пенчо Славейков“ за ремонт

МВР: Няма сигнал за изчезнало дете в столичния квартал „Дружба“

Разкриха лаборатория за производство на марихуана край Варна

Корнелия Нинова: Тази сутрин в село Шарково е спокойно, няма нови убити животни

Доналд Тръмп: Отношенията ни с Русия никога не са били по-лоши

Доналд Туск призова Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни

Откриха тяло на мъж в бургаския комплекс „Лазур“

От „развързването на кесията“ не печелят най-бедните Намаляването на данъците има голям ефект върху икономиката

Смяна на върха Новият луксозен SUV на VW завива със задните колела и масажира пътниците

Саутгейт е най-елегантният селекционер на мондиала

Музеят в Търново показва безплатно експозиции, свързани с последните дни от живота на Левски Културната институция отбелязва 181 години от рождението на Апостола на свободата

Посланикът на Франция Ерик Льобедел: Титлата развълнува цяла Европа

Шефът на БАБХ Дамян Илиев: Избиването на животни заради риск от чума е единствената възможна мярка

Мария Габриел: Човекът трябва да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Бойко Борисов: Нищо добро не се задава в света

„Нищо добро не се вижда да се задава в света, много внимателно трябва да се говори за случващото се в Турция.“

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред Нова. Запитан има ли рискове пред страната ни като отражение на случващото се в Турция, премиерът заяви:

„Много внимателно трябва да се говори по темата, защото по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България. Трябва да сме внимателни”.

Във връзка с това победа на демокрацията или диктатура е това, което става до нас, премиерът коментира: „Няма разумен политик, който да подкрепи военните работи, да изкарваш танкове и самолети не е правилно и няма кой да го подкрепи”.

„В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Не става дума само за преврата, стрелба по цивилни сгради, това е неприемливо”, обясни Борисов. По думите му в 04.00 часа през нощта на преврата, България, в лицето на правителството е следяла много внимателно какво казва. „Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалация на насилие след преврата”, допълни Бойко Борисов.

Премиерът заяви, че нищо добро не се вижда да се задава в света. „Хороскопът на света е лош”, каза Борисов.

„Оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС. С нашата политика и поведение трябва да запазим баланс, въпреки арестите там, ние не го разбираме. Те сигурно имат своите мотиви”, допълни той.

По думите му ситуацията в Турция е проблем, както и ситуацията на противнциите на президента Реджеп Таийп Ердоган. „Много по-драматична е ситуацията по границата”, обясни премиерът и каза, че е имал среща вчера с военния министър Николай Ненчев, началника на отбраната Константин Попов, главния комисар на МВР Георги Костов и други.

Борисов уточни, че се усеща раздвижване по българо-турската граница. „Усеща се раздвижване от другата страна и неспокойствието. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира”, обясни още той и каза, че с министъра на отбраната са засилили мерките.

Премиерът коментира и споразуменията между ЕС и Турция: „От споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява”, заяви той и поясни, че най-важното нещо при преговорите между ЕС и Турция е бил антитерористичния закон на турската страна, но сега при обявеното извънредно положение той се вижда доста „мек”.

„Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, армия, полиция и началниците им са там. Готвим се за тежък проблем с бежанците. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри”, посочи министър-председателят. Той коментира, че е поканен на среща на 24-ти август в Истанбул, а на 26-ти канцлерът Ангела Меркел го е поканила с румънския президент в Берлин. „Има тревога по отношение на всичко, което се случва”, посочи още той.

„Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент. Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват.“, заяви премиерът. 

„Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, увери той. „Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дни го правят. Все по-тревожно става в нашето Черно море”, обясни премиерът.

На въпрос дали ще има военен конфликт между големите, Борисов отвърна, че рано или късно става като в театъра: „Когато има една пушка на стената, тя рано или късно ще гръмне”, поясни той.

По темата с президентските избори, Борисов заяви, че „в сегашните обстоятелства в новия световен ред, президентът трябва да бъде с една дума обединител.“ Премиерът заяви, че коренно преосмисля кандидатът на ГЕРБ, защото в следващите години нацията ще има нужда от човек, който балансира между партиите и изпълнителната власт и да консолидира нацията.

Премиерът не посочи конкретен кандидат на ГЕРБ, но изтъкна, че за него не е важно бъдещият президент да има титли и образование, а да бъде приет от всички, когато бъде избран. „Президентските избори са ми последна грижа, защото ще имаме да решаваме много казуси през следващите месеци.“, добави Борисов. „Ако нашият кандидат не спечели изборите, ще изтегля кабинета и ще има предсрочни избори“, каза още той. 

Бойко Борисов каза, че не президентът е гарант за ЕС и НАТО. „Той има право да върне за един месец един закон в парламента и той да се прегласува. Гарантът и за ЕС и НАТО са на първо място партиите, които генерират мнозинство, защото ние сме гаранта и освен това кабинетът, който взима своите решения за финансиране и изпълнение на каквато и да е ситуация”, посочи той.

По отношение на това дали има вероятност да има общ президент между ГЕРБ и РБ, Борисов заяви, че вчера след среща с министъра на отбраната Николай Ненчев, той му е казал, че трябва да седнат и да мислят нещо за президентските избори, защото осъзнава, какво значи един президент да е социален.

На въпрос дали има конфликт с Радан Кънев или с Реформаторския блок, премиерът каза, че „те правят трудните и тежките реформи“, визирайки системата за електронна автентификация, като изтъкна, че не сваля пръстови отпечатъци и е безопасно и значително улеснява процедурите в болниците. 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.