Росен Петров - Животното: Златко Баретата никога не е бил фактор на наркопазара

"В годините, в които аз съм бил близко до престъпния свят, не съм чул от някого това лице, Златомир Иванов, да води някаква група за наркоразпространение". Това каза пред БТВ тарторът на агитката на ЦСКА и сочен за ВИП затворник Росен Петров – Животното, който в момента излежава присъда.

Тя е именно за участие в наркобанда, водена от Златко Баретата. Петров се признава за виновен и сключва споразумение с прокуратурата в началото на 2015 г., резултатът от което е 3 години и 3 месеца лишаване от свобода. В сила влиза и друго, двугодишно наказание - през 2004 г. пиян зад волана, той убил човек по непредпазливост.

Петров посочи, че се е запознал с Иванов през юни 2010 г., когато се засекли в Централния софийски затвор. По-късно обаче дал показания, че още от 2003 г. е бил в една банда с него заради „две прокурорки”, които първоначално искали той да свидетелства срещу престъпната група.

"Тая група е съставена буквално от 4-5 групи, които между тях си в никой момент от времето 2003-2010 г. не са имали нищо общо”, посочи Росен Петров. По думите му обвинението дошло с „помощта” на конкуренти – „една определена група, която искаше да владее наркобизнеса в София, направи цялата тая свинщина”. Ръководителят й бил главният свидетел по делото (Димитър Вучев – Демби – б.р.).

„Сега в момента с наркотици в София се занимават деца. Буквално деца - 20, 22-35- годишни деца. Те си нямат на идея какво се случва. Тъй наречения, тоя, престъпническия морал, той не съществува. (...) Когато имаш да вършиш нещо и имаш проблем с някой, проблемът ти е с него. Не е с жена му, с детето му, със семейството му. Нали, това при тея го няма. Те си палят колите на семействата, хвърлят си бомби, палят си апартаменти, бият си жените, въобще...”, коментира ситуацията на наркопазара в момента Петров, който твърди, че познава 90% от престъпния свят в София.

Самият той признава, че се е занимавал с незаконни дейности (включително такива, за които не е осъден) и е продавал наркотици, но след раждането на сина си през 2000 г. спрял с пласирането на дрогата. Преди време бивш съученик на момчето от 119 СОУ му предложил да продава трева срещу 50 лева на ден. „Синът ми го е предупредил, че...точните думи са: „Баща ми ще те убие, ако разбере какво ми говориш", разказа Петров.

Повечето от старото обкръжение Животното днес са „на светло”, посочи той: „Всеки си намери път в живота и то точно след 2010 г., 2011 г. и тогава част от тях бяха задържани. И си намериха начин да изкарват други пари. Сега кой е имал някакви средства, вложил ги е в нещо...нали без значение, но всеки прави неща различно”.
Самият Петров също има бизнес – ремонтира апартаменти и отдава под наем в Австрия.

Не толкова с цел работа, колкото вероятно за развлечение, но затворникът се оказа добре свързан със социалните мрежи. След като bTV показа негови снимки от Софийския затвор и общежитията в Казичене, беше наказан за 14 дни в карцера.

„Достатъчно известен съм, че да мога да си позволя друг човек да ми поддържа фейсбука”, е отговорът на Росен Петров, който твърди, че снимките били направени от сина му без негово знание. Той е обжалвал наказанието си и то е било отменено от съда.

И, все пак, как един човек с дълбоки познания за столичния ъндърграунд придобива прякора „Животното”? „Детски прякор. Не е свързан с нищо брутално (...) Любовта ми към животните. В момента, колкото и идиотско да звучи, имам 30 кучета. Навремето като по-малък в нас събирах постоянно всяко едно бездомно куче, което намеря и го влачех вкъщи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини