Корнелия Нинова: Българската външна политика е безгръбначна и безхарактерна

„Искаме позиция по отношение на споразуменията от българското правителство, което няма такава. Българската външна политика е безгръбначна, безхарактерна, и е в съгласие с големите на деня“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка със споразуменията СЕТА и TTIP пред БНТ.

„Настояваме правителството да каже, какви ще са последиците за България, и настояваме още споразуменията да не влизат в сила, докато не се ратифицират от парламентите на съответните държави в ЕС, включително и от нас“, подчерта Нинова.

„Опасността е големи чужди корпорации да могат да съдят държавите и последните да плащат разноските за това. Има опасност да се приключи с европейското и българското земеделие. Създава се възможност за изравняване на режима работещ в САЩ“, посочи още тя.

Нинова обясни, че там работодателите не са длъжни да сключват трудови договори с работниците, няма лимит на работното време, и работник може да бъде освободен във всеки един момент, без предупреждение.

„Ако евролидерите допуснат това, то те заемат позиция в полза на корпорациите и срещу гражданите си. Ако ЕС ратифицира споразуменията, те ще имат по-голяма сила, отколкото законодателствата на страните от съюза“, каза още председателят на социалистите.

Тя добави, че вчера в икономическата комисия в Народното събрание левицата е предизвикала дискусия по темата. „Поканихме синдикати, граждански структури и всички казаха, че се поставят националната икономика, селското стопанство и работещите хора в България в риск“, каза още Нинова.

По темата с демилитаризацията на Черно море, тя обяви:

„Депутатите на ГЕРБ не допуснаха в комисия в парламента демилитаризацията на Черно море да бъде разгледана, защото ако трябваше да се гласува, щяха да гласуват против“.

Тя припомни как външният ни министър и този на отбраната искаха да се прави флотилия в Черно море, а премиерът Борисов поиска демилитаризирана зона.

„Ние бяхме тази политическа сила, която внесе предложение в парламента Черно море да стане демилитаризирана зона, като се възлага на председателят на НС Цецка Цачева да уведоми другите парламенти в Черноморския регион, след което да започнат разговори, защото решението трябва да бъде общо“, каза Нинова.

Тя обясни и поведението на премиера по темата. „Премиерът заема пози и го прави, за да се хареса на българските граждани, които не желаят флотилия в Черно море", коментира тя.

По думите й ГЕРБ са непоследователни по отношение на външната политика. На въпрос с какви мотиви е била отхвърлена декларацията на БСП по отношение случващото се в Турция, Корнелия Нинова заяви какви точно са били те:

„Много е сложно, нека да изчакаме, да видим големите какво ще предложат, да не взимаме отношение“. Аргументите на левицата, залегнали в декларацията, Нинова обясни така:

„В нея пише, че в 21 век властта не може да се взема с военни преврати. Искаме защита на правата на българите граждани в Турция. Не бива да се допуска реваншизъм и разчистване на сметки, а на база на демократичната основа, на принципите на законите, на Конституцията да се вземат мерките срещу преврата."

"Българските институции да се мобилизират и всички да положим общи усилия да защитим националния интерес на държавата ни в тази ситуация. Ние пожелахме национално съгласие в един изключително сложен момент на Балканите“, изтъкня още тя и допълни, че за съжаление политиците в такъв момент не са показали достатъчна зрялост, за да се излезе с национално съгласие по темата.

Председателят на БСП подчерта, че левицата е била готова в деня след преврата да внесе вот на недоверие по темата „Сигурност“, но не го е направила, защото в момента държавата има нужда от пълна мобилизация, за да гарантира националния интерес.

На въпрос дали БСП има по-широко скроени кандидати за президентските избори, Корнелия Нинова обясни, че ако под по-широко скроени кандидати се разбира такива, които не са членове на БСП, вече има такива, номинирани от организациите на левицата в страната.

„Вярвам, че ще имаме обща лява кандидатура“, каза Корнелия Нинова. Тя обаче бе категорична, че ГЕРБ не са готови с кандидатура и изчакват тази на левицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика