На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Три жени са фаворитите за ген. секретар на ООН, сред тях е Ирина Бокова

Съветът за сигурност на ООН започна изпит на кандидатите за наследник на Бан Ки Мун. Няколко жени фигурират сред фаворитите, сред които е и българката Ирина Бокова. Състезанието трябва да завърши през септември.

В четвъртък започна поредица от гласувания, които трябва да посочат наследника на Бан Ки Мун. Сегашният генерален секретар на ООН ще завърши втория си и последен мандат от 5 години в края на годината. Появиха се 12 претенденти за да го наследят.

От 70 години насам, изборът на генерален секретар на ООН се прави при закрити врата. Но този път Асамблеята наложи един напълно нов и малко по-прозрачен процес: писмо със заявление, автобиография, символ верую и за край голямо изслушване.

От 1945 г. ООН винаги е ръководена от мъже. Всички от различни части на света, за да не се гледа на ООН като на една организация под шапката на Запада. Ако се прилага този принцип на географска ротация, позицията трябва да бъде дадена на Източна Европа, единствената географска област, която все още не е била представена на този пост. Появи се и идеята, че жена би могла да бъде избрана за първи път на тази престижна позиция.

Българката Ирина Бокова (на 63) и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО (Органицацията на ООН за образование, наука и култура) изглежда големият фаворит. Кандидатката извежда напред своя опит и международна известност, пише френският вестник „Фигаро“, цитиран от БГНЕС.

Тя е била изпълняваща длъжността министър на външните работи, координатор за взаимоотношенията между България и Европейския съюз и посланик на България във Франция, Монако и ЮНЕСКО. През 2009 година тя оглави ЮНЕСКО, като стана първата жена, която води тази институция на ООН.

Три жени и един мъж

Но Ирина Бокова не води състезанието, защото три други имена са сред фаворитите. На първо място това е Хелън Кларк. Тази новозеландка на 66 години, бивш министър-председател, сега оглавява Програмата на ООН за развитие, което я прави най-високопоставената жена в йерархията на ООН. В началото на април тя се кандидатира официално, подчертавайки своя „управленски опит в продължение на почти 30 години, както в своята страна, така и в Организацията на обединените нации“.

Другата фаворитка е Сузана Малкора (на 61), сега министър на външните работи на Аржентина. Дипломатката е била от 2008 до 2012 година шеф на кабинета на Бан Ки Мун. Преди това тя е заместник-директор на Световната програма за прехрана, където наблюдаваше спешните хуманитарни операции в над 80 страни.

Сред предполагаемите фаворити има един мъж – Антонио Гутериш (67 години), бивш португалски премиер. На времето спряган за президент на страната си, накрая назначен за Върховният комисар за бежанците в ООН, посочен от предшественика на Бан Ки Мун.

Окончателното решение ще е на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати, Русия, Великобритания, Китай и Франция ще направят своя избор след изслушванията, преди да препоръчат кандидат на Общото събрание, което се очаква официално да потвърди решението най-късно през септември. Новият генерален секретар на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.