„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Проверки на БАБХ след хлебарка в храна от детска кухня

Майка откри хлебарка в бурканчето с храна, взето от общинска детска кухня, предаде БТВ. Весела Илиева, майка на две деца, от години се доверява на храната в общинските млечни кухни и по-конкретно на тази в столичният квартал „Красна поляна”. Преди седмица обаче тя открива хлебарка в бурканчето с агнешко.

„Бях разгневена и потресена. Ако хлебарката не беше най-отгоре, то можеше да го изсипя заедно с другата храна и детето ми да го изяде. Имах късмет, че успях да го видя навреме”, коментира Весела Илиева.

Разтревожената майка подава сигнал в Агенцията по храните. Инспекторите обаче не се доверяват на буркана с насекомото, а разчитат на собствената си проверка.

„Обикновено взимаме проби ние, защото няма как да бъде доказано дали не е манипулирана тази проба. Може и да е така, но няма как да се докаже”, коментира д-р Силвия Каменова, представител на Агенция по безопасност на храните.

Майката е категорична, че пробата не е манипулирана. „Аз нямам интерес да слагам хлебарка в храната на детето ми. Ако беше така щях да го направя много по-рано, защото детето ми е на 3 години и аз спирам да взимам храна скоро”.

Проверката изненадва работещите в кухнята. Те самите са повече от учудени – спомнят си за агнешкото с ориз, но не и за хлебарката. „Изненадана съм, разбира се, ние не сме виждали хлебарка месеци наред”, коментират работещите в кухнята. По думите им хлебарки е имало, но всеки месец се прави дезинфекция, а за последно подобни насекоми са виждали в края на миналата година.

В хода на проверката става ясно, че храната е в срок на годност, по утвърден стандарт, а хигиената – въпреки остаряла база, е на добро ниво. Миналият месец обектът е бил пръскан и срещу хлебарки – това показват документите.

Д-р Силвия Каменова допълва, че е по норматив пръскане за хлебарки се извършва всеки месец – независимо дали има нужда или не.

От същия казан с агнешкото са взети задължителните контролни проби, които се пазят в кухнята. От агенцията обаче отказаха да ги изследват, защото са минали повече от 48 часа и срокът на годност е изтекъл.

Весела Илиева посочи, че не е съгласна с отказа да се вземе проба за изследване и заяви, че самата тя ще занесе проба в лаборатория.

Според директора на кухнята хигиената е на ниво. Взимат се и всички необходими мерки за гарантиране на чиста и безопасна храна за децата. „Храната се затваря тук и не се отваря преди майката да я вземе и да я отвори, за да я даде на детето”, коментира д-р Мария Русинова, директор на общинска млечна кухня в ж.к „Красна поляна”.

Млечната кухня доставя храна за близо 500 деца в столицата на възраст от 10 месеца до 3 години.

Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните, заяви, че за тази кухня е имало още един сигнал през май. Съмненията са за хранително натравяне на над 15 деца след развалено пилешко месо. Проверката е показала, обаче, че няма данни за отравяне. Но не защото храната се е оказала чиста, а защото има административни несъответствия, според които сигналът е подаден твърде късно, за да се задействат проверките. „Няма данни да се вземани анализи от храната. За този случай сигналът е подаден късно, не е задействан алгоритъм”, коментира Николов.

На произволен принцип са избрани още две кухни в столицата за проверка на Агенцията по храните. Първата е частна млечна кухня в столицата, където на пръв поглед хигиената е добра и плотовете са чисти, но най-важният момент е качеството на продуктите. В десерта за утре е предвиден царевичен флейкс.

Д-р Силвия Каменова инспектира съдържанието на опаковката царевичен грис, което показва захар, сол, глюкоза, емулгатори, диглецириди. Оказва се, че продуктът е на ръба на правилата според действащите наредби. В склада, обаче, задължителните продукти по БДС са заместени с по-евтини стоки.

В състава на сиренето има и сухо мляко, а килограмът струва не повече от 5 лв., признава управителят на кухнята. Оказва се, че продуктите са в срок на годност, но са купени на дребно и пътят на храната се губи. Инспекторите съставят акт и конфискуват онази част от продуктите, която не е по утвърдения стандарт.

Следващият обект е общинска кухня в квартал Люлин. Директорът Яна Иванова разказва, че съвсем скоро е направен ремонт за над 30 хил. лв. Само след 4 месеца се е появил мухъл и напукана мазилка.

Според Иванова причина за това е некачествен ремонт. Тя уточни, че фирмата е избрана след обществена поръчка от общината.

Влагата и мухълът нарушават хигиената и трябва да се премахнат – разпореждат от Агенцията по храните. Продуктите в склада са по стандарт, срокът на годност също е спазен. Българското масло обаче е заменено с немско.

За разлика от частните – общинските кухни се дотират с държавни пари, които в случая са 150 хил. лв. годишно.

Камен Николов уточнява, че глобата на кухнята, в която продуктите не бяха по БДС, е 1000 лв. Според нов закон за храните обаче за подобно нарушение санкцията ще бъде 5 пъти по-висока.

„Детските заведения са с по-висок риск. Два пъти по-често ги проверяваме. Данните показват че в 90% се спазват правилата”, коментира той. Причина за проблемите в кухните според него е отново в нормативните актове. По думите му законът за обществените поръчки вреди, тъй като основен фактор за спечелване на дадена поръчка е ниската цена. Така се получава, че се търси високо качество за ниско заплащане.

Прокуратурата също извършва редица проверки по заведения за хранене около детските училища. Във Варна, например, са били спрени безалкохолни напитки и кетчуп с консерванти. В Шумен пък – месни продукти и тютюневи изделия. В Търговище след 161 проверки са спрени млечни продукти и отново кетчуп с оцветители.

Най-често нарушенията са за изтекъл срок на годност на продуктите, заедно със забранени безалкохолни напитки. Това са изводите според зам.- главния прокурор Ася Петрова.

Тя посочи и друг проблем – разпространение на опасна психотропна цигара на име „тай чай”, която се пласира около училищата. Законът за наркотиците обаче не я дефинира като наркотично вещество и така уличените не могат да бъдат съдени.

„В района на учебни заведения във Велики Преслав по време на час едно дете е предложило на друго такава цигара. Проблемът е, че в списъка с наркотични вещества не се съдържат тези, които открихме в тази цигара. Списъкът трябва да се допълни.”

Камен Николов е категоричен, че няма опасни храни. Има здравословни и нездравословни храни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.