Георги Кръстев: На границата ни има засилване на охрана, но никакви други хипотези не съществуват по линия на сигурността

"На границата има едно засилване на охраната, но никакви други хипотези не съществуват по линия на сигурността", каза Главният секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет Георги Кръстев.

Той заяви пред БНТ, че по границата ни с Турция продължава строежът на преградното съоръжение и вече няколко месеца има съвместни патрули на гранична полиция и военнослужещи. Те са били засилени в първите часове и дни след опита за преврат.

Не мисля, че извънредното положение в дадена държава, конкретно в Турция може да има геополитически изменения. Това си е компетентност на вътрешните власти и очевидно е насочено да се регламентират действия от вътрешен характер, заяви Георги Кръстев.

Той уточни, че няма никакъв проблем с комуникацията ни с Турция и тя протича нормално още от първите часове след изясняване на ситуацията.

По повод появилите се в медиите информации за търсени турски кораби, Кръстев обясни, че към нашатаа страна не му е известно да са отправяни запитвания по каквито и да е въпроси около събитията в Турция.

Във връзка със съществуващото у нас училище на фондацията на Фетхулах Гюлен, Кръстев уточни:

"Всички училища в България са създадени в съответствие със законите на страната и се наблюдават от компетентните органи - конкретно Министерството на образованието и нямаме информация за някакви структури, на които трябва да се обръща специално внимание."

По думите му трябва да има информация или официални данни за нарушения, за да се сезират властите. То не е религиозно училище, заяви Кръстев.

Ситуацията в Турция предизвика безпокойство сред българите заради обявяването на страната, че спира действието на Европейската конвенция за човешките права и свободи.

Кръстев каза още, че бежанската криза у нас е потенциална опасност. България ще разчита на подкрепата на Европейския съюз.

"Бежанския проблем продължава да съществува като потенциал. Проблемът е до колко централната власт в Турция, президентът контролират положението в страната. Вчера е бил сменен и началникът на жандармерията. Вероятно ще има едно преразглеждане на системата за сигурност с цел нейното укрепване, за да има по-усилен контрол в страната и това със сигурност ще повлияе и на контрола върху бежанските потоци", каза главният секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини