Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете падащо от третия етаж

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Старец убит след жалба в „Съдебен спор“ (обзор) Задържани са дъщеря му и зет му, трите му внучки са освободени от плен

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Едуард Сноуден създаде калъф за телефон, който показва кога ни следят

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноуден е част от екип, създал специален калъф за телефон, който показва кога мобилното устройство предава данни, които могат да бъдат наблюдавани, пише The Guardian.

Сноуден и Андрю Хуанг са проектирали т.нар. “самоанализиращ механизъм”, който отчита когато мобилна, безжична или блутуут връзка е осъществена към телефона и използва и предава информация от него. Създателите на устройството обясняват, че то се свързва с различните радио трансмитери на телефона и така получава данни за свързаните мрежи.

Първоначалният макет на „самоанализиращия се” уред представлява калъф, който покрива половината телефон, а върху него има малък монохроматичен дисплей, който показва дали телефонът е „тъмен“, т.е. не служи за предаване на информация, или е активен.

Калъфът също така може да зарежда батерия на айфон и да покрива задната камера. Възможно е уредът също така да бъде разработен като ключ, който да изключва захранването на телефона, щом засече предаване на информация. За момента устройството е само научен проект и е далеч от масовото производство.

„Ако имате включен телефон в джоба си, то значи се създава траен запис на вашето движение“, каза Сноуден по време на жива връзка в рамките на събитие на Медийната лаборатория към Масачузетския технологичен институт. „В резултат на начина, по който клетъчната мрежа работи, вашият телефон постоянно разпръсква във въздуха чрез радиосигнал своята уникална идентичност, която ви идентифицира пред вашия мобилен оператор, но също така може да бъде прихваната докато се движи във въздуха от трети страни“, допълни той.

Повечето смартфони прекъсват предаването на интернет, блутуут и мобилен сигнал, когато са в т. нар. самолетен режим, но според Сноуден и Хуан на това не може да се разчита. „Зловредни програми, разпространявани от хакери на достъпни за частни лица цени, могат да активират радиосигналите без абсолютно никаква идентификация на интерфейса на потребителя“, пишат двамата в описанието на своя проект.

За момента калъфът е разработен само за телефоните на компанията „Епъл“, но според тях той би могъл да бъде адаптиран и към други смартфони.