Бивш шеф на Вик в Търново обвинен в злоупотреба с над 1 млн. лв

Бившият управител на ВиК "Йовковци" Никола Русев ще отговаря за злоупотреба с      1 082 672 лв. 50-годишният ексшеф на дружеството е бил разследван дълго време за сключена неизгодна сделка. На Русев е повдигнато обвинение, че е ощетил ВиК "Йовковци" със сума в особено големи размери със закупени водомери.

В хода на проведеното разследване е установено, че на 5 февруари 2009 г., като управител на търговско дружество Никола Русев съзнателно е ощетил фирмата. Той разпоредил да бъдат доставени и монтирани измервателните уреди като това е станало изцяло за сметка на ВиК. Водомерите обаче е трябвало да бъдат заплатени от абонатите.

Според разследващите източването на дружеството станало чрез доставка на водомери с дистанционно отчитане, купени от старозагорското дружество "Инстал строй" ДЗЗД на четирикратно завишени цени. Това станало без знанието на Общото събрание.

Според документите от публичния регистър на Агенцията по обществени поръчки, за доставката на водомерите с дистанционно отчитане е обявена обществена поръчка в средата на ноември 2008 година. В нея не се посочва за каква бройка устройства се прави възложението, но е фиксирана пределна цена от точно 200 000 лева, без ДДС. Водещ критерий за избора на изпълнител е най-ниската цена. Оферти подават три дружества. Избрано е "Инстал строй" от Стара Загора.

Договорът е сключен на 5 февруари 2009 г. и е с продължителност три години. Приключен е в началото на 2012 г., но на фирмата доставчик са изплатени не първоначално договорените 200 000 лева, а 884 026 лева без ДДС или общо 1 082 672 лв.

Монтажът на водомерите с дистанционно отчитане е бил безплатен за абонатите на "ВиК Йовковци". "С тази финансова операция по доставката и монтажа на измервателните уреди Никола Русев тотално погазва основната наредба, по която работят водоснабдителните дружества. Това е Наредба № 4 от 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите за ползване на водоснабдителните и канализационните системи", коментират запознати с казуса.

Те допълват, че доставката, монтажът, проверката, поддържането и ремонтът на индивидуалните водомери са задължение на потребителите. Според тарифата на "ВиК Йовковци" демонтажът и монтажът на водомер, както и подмяната му с нов, собственост на клиента, са услуги, всяка от които се заплаща по 11,14 лв. с ДДС от потребителите.

Никола Русев бе разследван и за това, че с благословията му като управител на ВИК във Велико Търново в забранения сервитут на главен водопровод започна строителство на спортна зала за 1 млн. лв. Обектът е в двора на най-голямото търновско училище. Той е само на 1,60 метра до водопровода, захранващ с питейна вода целия квартал "Бузлуджа".

Материалите по случая с водомерите са били изпратени от разследващите още през 2013 г. в прокуратурата. По случая явно са събирани още доказателства и едва сега ексуправителят е привлечен в качеството на обвиняем. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

"Преди ден ми съобщиха, че са ми повдигнали обвинение. Засега ще се въздържа от коментар по случая", каза лаконично пред репортер на "Труд" Никола Русев.

През управлението на НДСВ, Русев бе кандидат за депутат, но не успя да влезе в парламента тъй като по време на предизборната кампания изплува агентурното му минало. Като агент на ДС, той се размина с Народното събрание, но пък беше обезвъзмезден със стола на воден шеф в старопрестолния град.

Никола Русев, който е син на бившия окръжен прокурор Цанко Русев, ръководи местното ВиК в продължение на 6 г., когато на власт бе правителството на НДСВ и след това в началото на първия мандат на ГЕРБ. През октомври 2013 г. бе свален от поста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини