На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Прокуратурата обвини главния архитект на Пловдив заради съборения тютюнев склад

Управителят на „Одрин 8“ ЕООД пък измамил общината с фалшифициран официален документ

Окръжна прокуратура повдигна обвинения на главния архитект на Община Пловдив Румен Русев и представителя на фирма „Одрин 8“ ЕООД Георги Бранеков по делото за събарянето на сградата на огромния тютюнев склад зад автогара „Юг“ в града под тепетата.

Събраните в хода на досъдебното производство доказателства сочат за извършени куп фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство в периода от 4 октомври 2010 до 9 февруари 2016 г., са мотивите на прокурорите за подвеждане на двамата към наказателна отговорност.

Спрямо главния архитект на Пловдив Румен Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление е извършил близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на скици-виза и тяхната презаверка и издаването на разрешение за строеж, съгласуването и заверяването му. По този начин арх. Русев е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – охранителната зона на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ – система от улични ансамбли, включваща Тютюнев склад на ул. Одрин 8, обявена за такава от Националния съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата на 22 март 2000 г.

На главния архитект на Пловдив е повдигнато обвинение за престъпление по чл.277а ал.4, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс, а предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 до 15 000 лв.

Сред извършените от арх. Русев нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове вместо кмета на Пловдив и без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съответни съгласувания и разрешения за това; презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на ЗУТ и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8“ ЕООД.

Освен това главният архитект на Пловдив е издал две разрешения за строеж на въпросното дружество за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг“ и за „Общежития“ при липса дори на инвестиционен и идеен проект, одобрени и оценени по надлежния ред, и при липса на съгласуване с Министерство на културата. Арх. Русев е извършил презаверка на описаните разрешения за строеж, без да са били отстранени нередностите в документацията на дружеството и след представяне на пълномощно, отнасящо се до несъществуващ в кадастралната карта на Пловдив имот.

За организиране на допуснатата от обвиняемия Румен Русев противозаконна дейност в защитената територия към наказателна отговорност е привлечен управителят на „Одрин 8″ ЕООД“ Георги Бранеков. Освен за престъпление по чл. 277а, ал.6, вр. чл. 26, ал.1 от НК, за които законът предвижда от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 15 000 лв., Георги Бранеков може да отнесе още до 8 години затвор заради двукратно използване на преправен официален документ – престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК. При претърсване и изземване в ползвани от „Одрин 8“ ЕООД помещения е намерено и иззето преправено удостоверение с изходящ номер 5578/09.08.2010 г., издадено от Министерство на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на „сградата на ул. „Одрин“ 8, кв. 165, пл. 610″. Вместо действителния текст е вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в Пловдив и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник“. Спрямо арх. Румен Русев и Георги Бранеков е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 2000 лева.

От Окръжна прокуратура-Пловдив са подали и официален протест до РДНСК- Южен централен район, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от главния архитект на община Пловдив разрешение за строеж на „Одрин 8“ ЕООД, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад. По надлежния ще бъдат атакувани и подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.