Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Океански пришълец изяжда храната на рибата по Черноморието

Топят се запасите от калкан и барбуня

Пришълец от Атлантическия океан изяжда зоопланктона, който е основна храна за хамсията и малките сафридчета по нашето крайбрежие. Подобната на медуза ктенофора Мнемиопсис лейди е проникнала в Черно море чрез баластните води, изхвърляни от корабите. Чуждият вид обитава нашето море от около 30 г., но заради топлата зима популацията му се е увеличила драстично, обявиха учени от Института по океанология при БАН след детайлни проучвания на състоянието на морската околна среда от нос Галата до нос Емине.

„За да се спре размножаването на Мнемиопсис лейди трябва да има стриктен контрол на баластните води и много риба, която е естествен конкурент на тази ктенофора. Проучванията ни обаче показват, че рибните запаси намаляват“, обясни доц. Валентина Тодорова от института, която е ръководител на екипа, направил проучването. Резултатите от него тепърва ще се обобщават, но експертите са категорични, че най-бързо се топят запасите от калкан и барбуня.

Край родния бряг те са изброили 37 видове риба, 9 от които се ползват за стопански улов. Сред останалите имало и защитени редки морски обитатели като малките кеслерови калканчета, както и 40-сантиметрови руски есетри. Мъниците доплували до нашия бряг, след като в Русия била проведена кампания за зарибяване с ценния вид.

Проучването е направено в рамките на проект за 1,35 млн. лв., осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, в който Институтът по океанология е партньор на Басейнова дирекция за Черномоски район. Учените вече разполагат с техника за 500 000 лв., която ползволява акустично броене на делфините и прецизно замерване на различните видове шум в морето.

Проблемът е, че едиственият ни научно-изследователски кораб „Академик“ е с изчерпан ресурс и спешно се търсят пари за ремонта му. „До 4 г. по европроект се надяваме да построим нов кораб за 30 млн. лв.“, уточни доц. Тодорова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.