Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Океански пришълец изяжда храната на рибата по Черноморието

Топят се запасите от калкан и барбуня

Пришълец от Атлантическия океан изяжда зоопланктона, който е основна храна за хамсията и малките сафридчета по нашето крайбрежие. Подобната на медуза ктенофора Мнемиопсис лейди е проникнала в Черно море чрез баластните води, изхвърляни от корабите. Чуждият вид обитава нашето море от около 30 г., но заради топлата зима популацията му се е увеличила драстично, обявиха учени от Института по океанология при БАН след детайлни проучвания на състоянието на морската околна среда от нос Галата до нос Емине.

“За да се спре размножаването на Мнемиопсис лейди трябва да има стриктен контрол на баластните води и много риба, която е естествен конкурент на тази ктенофора. Проучванията ни обаче показват, че рибните запаси намаляват”, обясни доц. Валентина Тодорова от института, която е ръководител на екипа, направил проучването. Резултатите от него тепърва ще се обобщават, но експертите са категорични, че най-бързо се топят запасите от калкан и барбуня.

Край родния бряг те са изброили 37 видове риба, 9 от които се ползват за стопански улов. Сред останалите имало и защитени редки морски обитатели като малките кеслерови калканчета, както и 40-сантиметрови руски есетри. Мъниците доплували до нашия бряг, след като в Русия била проведена кампания за зарибяване с ценния вид.

Проучването е направено в рамките на проект за 1,35 млн. лв., осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, в който Институтът по океанология е партньор на Басейнова дирекция за Черномоски район. Учените вече разполагат с техника за 500 000 лв., която ползволява акустично броене на делфините и прецизно замерване на различните видове шум в морето.

Проблемът е, че едиственият ни научно-изследователски кораб “Академик” е с изчерпан ресурс и спешно се търсят пари за ремонта му. “До 4 г. по европроект се надяваме да построим нов кораб за 30 млн. лв.”, уточни доц. Тодорова.