Български младежи спечелиха две световни купи по авиомоделизъм

Две световни отличия спечелиха български младежи от международното състезание по авиомоделизъм за Купа Холандия. Това съобщиха от Центъра за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) в Търговище.

Наградите са за възпитаника на техния клуб „Аероелит” Волкан Шукри Хасан и за Николай Палежев от клуб „Приста” – Русе.

Отборно двете момчета грабнаха Световната купа при юношите в класовете F2F и F2C на състезанието, което се проведе миналата седмица във френския град Ландрес, съобщиха от ЦМДИ в Търговище.

„Двамата младежи се състезаваха и при мъжете за Купа Холандия, но голямата разлика в екипировката не им позволи да влязат в елита. Конкурентните отбори бяха с многократно по-скъпи двигатели. Да се надяваме, че занапред ще сме по-конкурентни и ще разполагаме с по-добри двигатели с помощта на спонсори”, коментира ръководителят на Клуб „Аероелит” з.м.с. Николай Николов. Той допълни, че двамата състезатели са в разширения национален отбор по авиомоделизъм от тази година. Това било второ тяхно участие в кръг от световна купа.

В същия френски град се проведе и състезанието за Световна купа „Франция Гранд при”, където Николай и Волкан получиха отличие за представително участие при юношите.

„Франция е световна сила при кордовите авиомодели. През миналата година станаха европейски шампиони в клас F2C. Много състезатели, много серии. На ден имахме по шест старата, което е сериозно натоварване. Доволни сме от резултатите. Получихме помощ от френския и от английския отбор. Надяваме се, че успехите ще продължат и занапред”, коментира търговищкият участник.

Ръководителят на клуб „Аероелит” Николов пък благодари за помощта на Валентин и Вера Павлови от Русе, които поели голяма част от тренировъчния процес. Надява се да продължат да работят заедно и да постигат успехи за клубовете и страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини