Бъчварова се срещна с Нюланд, двете обсъдиха борбата с корупцията

"Трябва да обединим действията си не само на ниво ЕС, но и на глобално равнище, за да се постигне всеобхватен и ефективен отговор на дългосрочните предизвикателства, свързани с миграционните и бежански движения", това подчерта вицепремиерът Бъчварова по време на срещата с помощник държавния секретар на САЩ посланик Виктория Нюланд.

"Затова и вътрешните министри на ЕС, по време на последния Съвет, приветстваха решението за стартиране на всеобхватна дискусия на ниво ООН, защото тя дава възможност за приемане на споделено решение от много широк кръг държави", поясни още българският вътрешен министър. И двете откроиха важността на комплексните и целенасочени усилия за разрешаването на конфликтите и подпомагане на политическото и икономическо развитие на страните, източник на миграция. По време на работната среща министър Бъчварова представи и мерките, които България предприема по линия на гранична сигурност и сътрудничеството с държавите-членки в рамките на Фронтекс.

Двете обсъдиха и борбата с корупцията в България. Министър Бъчварова поясни, че в края на юни тази година Народното събрание прие на първо четене проекта на Закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя представи и Концепцията на МВР за превенция и противодействие на корупцията (2016 - 2020), както и Плана за действие, който е първият секторен план за борба с корупцията, приет в съответствие с Националната стратегия. На база секторния план на МВР, подобни планове следва да бъдат приложени и от другите ведомства, поясни още тя.

Вицепремиерът представи и напредъка на България в областта на електронното управление, отворените данни и изпълнението на ангажиментите на България по линия на Глобалната инициатива за „Партньорство за открито управление, на която САЩ са съосновател. Основна цел е подобряването на обществените услуги, постигане на повече прозрачност, както и по-ефективното управление на публичните средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини