Твърде малки за Европа

Няма какво да се лъжем, твърде малки сме за Европа. Тя може и без нас. Тъжно е, но фактите са такива. За поредна година българските представители в евротурнирите отпадат през юли, когато още не са се включили дори големите риби, за да се докоснем поне малко до тях.

„Левски“, „Берое“ и „Славия“ се представиха достойно в своите мачове, но това не е достатъчно за крайния успех. На мускули не става, трябва и класа, каквато липсва. Такава има „Лудогорец“, защото там са наясно, че за да си печеливш в Европа, трябва да се извадят пари и то много - за селекция, за организация, за престижни контроли, за подготовка, за заплати. Затова и те остават единственият ни представител, въпреки че преди година и „орлите“ бяха с подрязани от молдовци крила.

В четвъртък вечер „сините“ за четвърти пореден път останаха капо срещу чуждестранен тим. 26-кратните шампиони слязоха от влака за Европа още на първата спирка. На „Герена“ срещу „Марибор“ имаше всички предпоставки за футбол на европейско ниво - пълен стадион, еуфория, атмосфера, мотивация. Тимът на Люпко Петрович даде всичко от себе си, но като че ли някаква прокоба тегне над отбора през последните 5 години и те бяха орисани да загубят поредния си важен мач, или поне да не го спечелят. А в двата мача срещу словенския състав се видя, че съперникът изобщо не е това страшилище за каквото се говореше преди сблъсъка, или „Левски“ не е толкова малък. По-тъжното е, че столичният гранд преклони глава срещу пореден отбор, който с нищо не убеди, че е нещо повече от селекцията на Люпко Петрович.

И докато „сините“ се хвърляха в атака на „Герена“, във Финландия „Берое“ вече беше отпаднал. Тимът на Александър Димитров загуби с 0:1 от ХИК и с общ резултат 1:2 скъса евроквотата си на две. Отзивите за представянето на „зелените“ са положителни, но нали се разбрахме, че само с добро представяне не става.

Седмици по-рано от бойното поле се оттегли безславно и „Славия“. Достойно, но недостатъчно. „Белите“ се завърнаха в евротурнирите след 20-годишно отсъствие, но 180 минути бяха необходими на тима от „Овча купел“, за да се убеди, че двете десетилетия чакане не са били случайни. Селекцията на Александър Тарханов игра смело и в София, и в Любин срещу „Заглембе“, но решаваща бе липсата на водещи фигури, които да поведат отбора, защото и само с юноши и таланти не става.

И за да бъде картинката още по-тъжна, на фона на българското представяне, превърнало се през последните години в константно, отбори от Малта, Латвия, Естония, Беларус и Азербайджан продължиха напред в турнира. Само някой да не си помисли, че късметът е бил на тяхна страна при жребия. Няма такова нещо. Представителите на въпросните страни трябваше да се изправят срещу родните ни кошмари от предни участия на „Левски“, ЦСКА, „Литекс“ - „Дебрецен“ и МТК, „Слован“ (Братислава)...
Някой чувал ли е за „Калиу“? Тим от Естония, който се разправи с „Макаби“ (Хайфа). Или за джуджето „Биркиркара“ и триумфът им над „Хартс“?
Малки сме за Европа. Твърде малки. На клубно ниво, на национално, на ръководно, на организационно. Само уискитата са ни големи. Нали, Боби? Наздраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ