Огромно свлачище застрашава да откъсне родопското село Цар Калоян от света

Огромно свлачище е на път да откъсне родопското село Цар Калоян (община Куклен) от света, тъй като застрашително увеличава размера си в последните дни.

Свлачището на пътя от село Гълъбово за Цар Калоян е регистрирано още през 2014 г., когато е било с дължина от 100 метра, но сега вече разломът е нараснал с още над 50 метра. За проблема алармира кметицата на Община Куклен Мария Белчева.

"В селото живеят възрастни хора, предвиждането им е трудно и е изключително важно този свлачищен участък да бъде овладян. Към Цар Калоян има още един алтернативен път за достъп, но той е почти напълно неизползваем през зимата, защото е много стръмен и през него не могат да минат нито леки автомобили, нито линейки или пожарни при нужда, нито пък колите за доставка на хляб. Проблемът може да се реши само с изграждане на подпорна стена, но нямаме средства, а трябва да бъде изградена до края на 2016-а. Затова търси помощ от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС, където сме изпратили нужната документация. Получихме позитивно становище от областния управител на Пловдив Здравко Димитров, което е много важно, за да ни бъде отпуснато финансиране", допълни кметицата Мария Белчева.

От КЦМ АД пък са поели ангажимент да финансират проектирането за изграждане на подпорна стена на свлачището към село Цар Калоян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини