Баби и внуци учат заедно в балканско село

Ученици и възрастни от берковското село Котеновци ще се обучават заедно да опазват природата и съхраняват традициите на родния си край. Съвместното обучение на различни поколения е част от европейски проект за развитие на селските райони.

Заедно с учители и ученици от Второ основно училище „Христо Смирненски” в Берковица кметството на Котеновци организира цикъл семинари, в които ще вземат участие деца, родители и баби и дядовци. Местните жители ще бъдат обучавани от младите хора как да пазят околната среда, а пенсионерите ще запознаят подрастващите с традициите и старите занаяти в района.

„Деца и възрастни заедно ще почистват селото, а след това бабите ще покажат на внуците си как се преде, плете и тъче на стан!”, обясни кметицата на Котеновци Венета Асенова. В селцето на 12 км от Берковица има стотина жители, десет от които са деца. Проектът ще възпитава в местните хора ценности, отговорно отношение към природата и ще създава приемственост между поколенията, казаха експерти. Взаимоучителната школа в Котеновци в момента се подготвя, тя ще отвори врати през септември и ще продължи осем месеца. Проектът се финансира с 4565 лева от Търговско промишлената палата във Враца по програма на Европейската комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини