На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Рушащ се храм в пловдивско село скара местната власт и митрополията

Самосрутилият се на 17 юли (неделя) дървен навес на църквата „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен скара представителите на местната власт с митрополията, а напрежението е на път да ескалира още повече през уикенда заради разнобой между тях. След извършена проверка от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, разпоредена лично от Вежди Рашидов, от Министерството на културата изпратиха писмо до кмета на Община Калояново Георги Георгиев да упражни правомощията си по чл. 195 от ЗУТ и да забрани достъпа до храма с цел предотвратяване на опасност за здравето и живота на вярващите.

В същото време от Пловдивската митрополия насрочиха света литургия за 24 юли (неделя) от 9 часа в запечатания с кметска заповед храм, като службата ще бъде водена лично от знеполския епископ Арсений. След литургията викарият на владиката Николай и над 200 свещеници от Пловдивската духовна епархия ще участват в разчистването на руините и треволяците около църквата „Свети Георги“, като в акцията с разлепени из цялото село плакати са поканени и местните миряни.

Противници на митрополит Николай пък стягат по същото време – неделя от 9 часа, мирен и мълчалив протест пред рушащата се църква в Черноземен, за да изразят недоволството си от забавените и спрени ремонти и на други храмове в Пловдивска и Пазарджишка област. „Очаква се с автобуси и лични коли да дойдат много хора от Асеновград, Перущица, Батак и други селища, където ремонтите на църквите им също са били отказани“, твърди кметицата на Черноземен Тони Христозова, която първа алармира за самосрутилия се в неделя навес на храма в селото.

Според нея под църквата минава подпочвена река и има реална опасност всеки момент да рухне и камбанарията на храма „Свети Георги“, която притежава една от най-големите и тежки камбани в региона. Местните жители пък са категорични, че основната причина за разрушаването на църквата им е почвата под нея, която е чернозем и именно тя дава името и на селото им – след обилни дъждове черноземът се надувал, а след това се свивал и затова е нужно основите на храма да се изградят и укрепят по-дълбоко в земята.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.