Иран постави на ЕС седем условия, за да остане в ядреното споразумение

Большой се оказа тесен за българския талант

Арести в България и Испания: Разбиха международна банда обирджии Конфискувани са 4 диаманта на стойност 2,6 млн. евро

Въоръжен мъж е взел заложници в търговски център в Южна Англия

Стартира срещата в Ню Йорк между Никола Димитров и Никос Кодзиас за спора за името на Македония

Институциите: Бившите собственици на автомобили да проверят дали новите са ги пререгистрирали

НЗОК оряза парите на болниците за април Първи са дали сигнали от Карлово, Гоце Делчев и Казанлък

Разградчанин плати такса смет с 15 кг жълти стотинки

Сметище стана парк с фонтан

42 фирми раздвижиха кредитния пазар Заемите за домакинствата нараснаха с 1,18 млрд. лв. за година

Марк Рюте: Не изключваме каквито и да е правни мерки по отношение на разследването на сваления самолет МН17

Подготвя се нов конкурс за патрулни кораби на ВМС

Тръмп похвали Пхенян за “продуктивната реакция” след като отмени срещата с Ким Чен-ун

Удостоиха със званието „Почетен гражданин“ актьора Николай Кимчев посмъртно

Путин: Санкциите и липсата на доверие могат да доведат до безпрецедентна глобална криза

Рушащ се храм в пловдивско село скара местната власт и митрополията

Самосрутилият се на 17 юли (неделя) дървен навес на църквата “Свети Георги” в пловдивското село Черноземен скара представителите на местната власт с митрополията, а напрежението е на път да ескалира още повече през уикенда заради разнобой между тях. След извършена проверка от Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство”, разпоредена лично от Вежди Рашидов, от Министерството на културата изпратиха писмо до кмета на Община Калояново Георги Георгиев да упражни правомощията си по чл. 195 от ЗУТ и да забрани достъпа до храма с цел предотвратяване на опасност за здравето и живота на вярващите.

В същото време от Пловдивската митрополия насрочиха света литургия за 24 юли (неделя) от 9 часа в запечатания с кметска заповед храм, като службата ще бъде водена лично от знеполския епископ Арсений. След литургията викарият на владиката Николай и над 200 свещеници от Пловдивската духовна епархия ще участват в разчистването на руините и треволяците около църквата “Свети Георги”, като в акцията с разлепени из цялото село плакати са поканени и местните миряни.

Противници на митрополит Николай пък стягат по същото време – неделя от 9 часа, мирен и мълчалив протест пред рушащата се църква в Черноземен, за да изразят недоволството си от забавените и спрени ремонти и на други храмове в Пловдивска и Пазарджишка област. “Очаква се с автобуси и лични коли да дойдат много хора от Асеновград, Перущица, Батак и други селища, където ремонтите на църквите им също са били отказани”, твърди кметицата на Черноземен Тони Христозова, която първа алармира за самосрутилия се в неделя навес на храма в селото.

Според нея под църквата минава подпочвена река и има реална опасност всеки момент да рухне и камбанарията на храма “Свети Георги”, която притежава една от най-големите и тежки камбани в региона. Местните жители пък са категорични, че основната причина за разрушаването на църквата им е почвата под нея, която е чернозем и именно тя дава името и на селото им – след обилни дъждове черноземът се надувал, а след това се свивал и затова е нужно основите на храма да се изградят и укрепят по-дълбоко в земята.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.