Ердоган не изключва втори опит за преврат

ЕС замразява преговорите за членството на Турция

Реджеп Ердоган допусна възможността за втори опит за преврат в Турция, но отбеляза, че този път властите са по-добре подготвени, предаде Ройтерс.

Президентът призна, че разузнаването е имало множество пропуски преди неуспешния метеж. “Няма смисъл да крием това. Казах това и на шефа на службата”, каза Ердоган. И съобщи още, че идната седмица ще се срещне с Върховния военен съвет за дискусии по реструктуриране на армията, подложена на мащабна чистка с отстраняване и задържане на хиляди офицери и войници. “В най-скоро време ще влеем нова кръв във въоръжените сили”, обеща той.

Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че САЩ са предложили създаване на работна група от служители от Държавния департамент и правосъдното ведомство, която ще помогне на Турция да подготви молбата за екстрадиция на Фетхула Гюлен. Живеещият в САЩ проповедник е сочен от Ердоган за основен организатор на пуча.

След започналите масови арести на предполагаеми гюленисти и въвеждането на извънредно положение ЕС изрази безпокойство. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм увери, че правителството му не е обзето от “дух на отмъщението”.

На свой ред говорителят на германското правителство Щефан Зайберт предупреди вчера, че “предвид дадени обстоятелства отварянето на нови преговорни глави за членството на Анкара в ЕС е невъзможно”, което на практика замразява дискусиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят