На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

Матура след 10 клас проверява грамотността на учениците (обзор)

Въвеждане на национално външно оценяване след 10-ти клас, обмислят в МОН. То е заложено в новият държавен образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, който е предложен за обществено обсъждане и беше представен от зам.-министър Диян Стаматов. Матурата след 10-ти клас ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 ще бъдат десети клас. Изпитът ще се състои от два компонента за проверка на грамотността в областта на четенето и проверка на математическата грамотност чрез тест.

Стандартът за пръв път регламентира преобразуването на оценките от изпитите след 4- ти и 7-ми клас в точки. Това ще става по определена скала като 50 точки са за отличен, а 15 – за среден.

Стандартът разписва и подробни описателни характеристики на оценките, а учителите се задължени да мотивират писмено бележките на учениците. Децата от 1-ви до 3-ти клас пък ще получават качествени оценки, които учителят означава по различен начин – пчелички, слънца и др. Със стандарта се въвежда и минимален брой оценки от изпитвания – 2, а максималният брой оценки ще го решават учителите. Предвижда се възможността учениците, явили се на национално външно оценяване по език или информационни технологии в 10-ти клас да получат и съответен сертификат, както и част от изпитите да са на компютър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.