На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Матура след 10 клас проверява грамотността на учениците (обзор)

Въвеждане на национално външно оценяване след 10-ти клас, обмислят в МОН. То е заложено в новият държавен образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, който е предложен за обществено обсъждане и беше представен от зам.-министър Диян Стаматов. Матурата след 10-ти клас ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 ще бъдат десети клас. Изпитът ще се състои от два компонента за проверка на грамотността в областта на четенето и проверка на математическата грамотност чрез тест.

Стандартът за пръв път регламентира преобразуването на оценките от изпитите след 4- ти и 7-ми клас в точки. Това ще става по определена скала като 50 точки са за отличен, а 15 – за среден.

Стандартът разписва и подробни описателни характеристики на оценките, а учителите се задължени да мотивират писмено бележките на учениците. Децата от 1-ви до 3-ти клас пък ще получават качествени оценки, които учителят означава по различен начин – пчелички, слънца и др. Със стандарта се въвежда и минимален брой оценки от изпитвания – 2, а максималният брой оценки ще го решават учителите. Предвижда се възможността учениците, явили се на национално външно оценяване по език или информационни технологии в 10-ти клас да получат и съответен сертификат, както и част от изпитите да са на компютър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.