Матура след 10 клас проверява грамотността на учениците (обзор)

Въвеждане на национално външно оценяване след 10-ти клас, обмислят в МОН. То е заложено в новият държавен образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, който е предложен за обществено обсъждане и беше представен от зам.-министър Диян Стаматов. Матурата след 10-ти клас ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 ще бъдат десети клас. Изпитът ще се състои от два компонента за проверка на грамотността в областта на четенето и проверка на математическата грамотност чрез тест.

Стандартът за пръв път регламентира преобразуването на оценките от изпитите след 4- ти и 7-ми клас в точки. Това ще става по определена скала като 50 точки са за отличен, а 15 – за среден.

Стандартът разписва и подробни описателни характеристики на оценките, а учителите се задължени да мотивират писмено бележките на учениците. Децата от 1-ви до 3-ти клас пък ще получават качествени оценки, които учителят означава по различен начин - пчелички, слънца и др. Със стандарта се въвежда и минимален брой оценки от изпитвания - 2, а максималният брой оценки ще го решават учителите. Предвижда се възможността учениците, явили се на национално външно оценяване по език или информационни технологии в 10-ти клас да получат и съответен сертификат, както и част от изпитите да са на компютър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование