Реформаторите искат от ГЕРБ непартиен кандидат за президент

Реформаторският блок е готов да посрещне протегнатата от премиера Бойко Борисов ръка за издигане на общ кандидат за президент, установи проверка на „Труд“. Единственото условие е претендентът да не е партиец.

„Логично е партиите от управляващото мнозинство да издигнат общ кандидат за президент, който да не е партиен член и да е с дясно-център и патриотична подкрепа“, коментира съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

Той дори допусна, че няма да е зле номинираният да е интелектуалец. „Ако се окаже, че и ГЕРБ, и ПФ, и други партии в десноцентристката и патриотичната ниша изповядват тази ценност, може би вратата е отворена да се говори отново по тази тема и да се търси обединителна фигура“, подчерта Зеленогорски.

В ГЕРБ засега нагласата е по-различна. В неформални разговори депутатите от мнозинството твърдят, че този път трябва да издигнат партиец. Още повече че имали много подготвени кадри сред актива си. Казват и че ще е добре да спечелят президентския вот от раз, тъй като при балотаж имало реална опасност останалите формации да играят срещу кандидата на ГЕРБ.

Патриотите твърдят, че няма да влязат в преговори с ГЕРБ и реформаторите за общ кандидат, защото идеята им била да създадат друго обединение - на националистите. Проблемът на обединението ВМРО, НФСБ и „Атака“ бил от коя партия да е претендентът за вице. До този момент почти сигурно изглежда Красимир Каракачанов да е кандидат-президент. Предложението Явор Нотев да е вторият в двойката не се посрещало с възторг от хората на Валери Симеонов.

Очаква се по време на депутатската ваканция да има множество срещи между партньорите, които подкрепят властта, в които ГЕРБ да ги убеждават, че за да не се разпръскват гласовете, е най-добре да се издигне обща кандидатпрезидентска двойка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика