Земетресение с магнитуд 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има пострадали

Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

Реформаторите искат от ГЕРБ непартиен кандидат за президент

Реформаторският блок е готов да посрещне протегнатата от премиера Бойко Борисов ръка за издигане на общ кандидат за президент, установи проверка на „Труд“. Единственото условие е претендентът да не е партиец.

„Логично е партиите от управляващото мнозинство да издигнат общ кандидат за президент, който да не е партиен член и да е с дясно-център и патриотична подкрепа“, коментира съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

Той дори допусна, че няма да е зле номинираният да е интелектуалец. „Ако се окаже, че и ГЕРБ, и ПФ, и други партии в десноцентристката и патриотичната ниша изповядват тази ценност, може би вратата е отворена да се говори отново по тази тема и да се търси обединителна фигура“, подчерта Зеленогорски.

В ГЕРБ засега нагласата е по-различна. В неформални разговори депутатите от мнозинството твърдят, че този път трябва да издигнат партиец. Още повече че имали много подготвени кадри сред актива си. Казват и че ще е добре да спечелят президентския вот от раз, тъй като при балотаж имало реална опасност останалите формации да играят срещу кандидата на ГЕРБ.

Патриотите твърдят, че няма да влязат в преговори с ГЕРБ и реформаторите за общ кандидат, защото идеята им била да създадат друго обединение – на националистите. Проблемът на обединението ВМРО, НФСБ и „Атака“ бил от коя партия да е претендентът за вице. До този момент почти сигурно изглежда Красимир Каракачанов да е кандидат-президент. Предложението Явор Нотев да е вторият в двойката не се посрещало с възторг от хората на Валери Симеонов.

Очаква се по време на депутатската ваканция да има множество срещи между партньорите, които подкрепят властта, в които ГЕРБ да ги убеждават, че за да не се разпръскват гласовете, е най-добре да се издигне обща кандидатпрезидентска двойка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.