Рашидов: Мюфтийството да се ангажира с ремонта на „Баня баши“

„Уважавам всяка религия - да не правим политика от вярата", призова министърът на културата Вежди Рашидов днес по време на парламентарния контрол. Повод за думите му станаха упреци на депутати за реконструкцията на две джамии - „Баня баши“ в София и "Макбул Ибрахим паша" в Разград.

Джейхан Ибрямов попита кога ще бъде ремонтиран куполът на „Баня баши“, в който сее образувала пукнатина след земетресението в Перник през 2012 година.

”Когато стана земетресението в Перник, обходих всички паметници на културата. Тогава се появи една голяма пукнатина и опасност да погуби хората под купола, затова направихме едно скеле отвътре. Джамията „Баня баши” е собственост на мюфтийството”, каза министър Рашидов и уточни, че според закона собственикът на сградата трябва да я поддържа и обеща да направи нова проверка. „Ще изпратя инспектората и ако собственикът не намери програма да ремонтира, ще поставя въпроса пред правителството“, заключи културният министър.

Рашидов увери, че Министерство на културата е ангажирано със съхраняването на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград като паметник на културата с национално значение и подчерта, че ангажиментът за финансиране на дейностите е на турската страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура