Световните лидери осъдиха стрелбата в Мюнхен

Президентът на САЩ Барак Обама обеща подкрепа на Германия след стрелбата в Мюнхен, предаде Ройтерс. "Не знаем още какво точно се случва там, но очевидно нашите сърца са с пострадалите. Ще обещаем цялата подкрепа, от която може да има нужда", каза Обама.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че стрелбата, която порази Мюнхен, е "отвратителна терористична атака", целяща да всее страх в Германия, след като Франция беше атакувана миналата седмица, цитиран от Ройтерс. Германия ще устои, тя може да разчита на приятелството и сътрудничеството на Франция, подчерта президентът, като добави, че ще разговаря с канцлера Ангела Меркел тази сутрин.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини заяви, че Европа е единна с Германия пред лицето на трагедията в Мюнхен.

Чешката полиция засили контрола по границата си с Германия, съобщи министърът на вътрешните работи Милан Хованец. Мерките се предприемат на първо място в случай, че престъпникът се опита да избяга от Германия, заяви Хованец пред чешката телевизия. Освен това чешките органи са засилили мерките за сигурност в търговските центрове в страната.

Новият британски външен министър също изрази мъката си: "Дълбоко опечален съм от стрелбата в Мюнхен. Мислите ми в този момент са с жертвите, техните близки и цяла Германия", написа в Туитър Борис Джонсън:

Изглежда много вероятно това да е още един терористичен акт. Тогава имаме поредното доказателство за глобално явление и глобална болест, с която трябва да се справим. Да се борим с този тумор както там, където се инкубира - в Близкия изток, но и по целия свят. Свидетели сме на странични ефекти в Европа. Виждаме го и в Азия. Това е глобален феномен и ние трябва да се справим с него в световен мащаб.

Италианският премиер Матео Ренци изрази съболезнования на Ангела Меркел. Цяла Италия мисли за гражданите на Мюнхен и изказва дълбоки съболезнования на близките на жертвите и пострадалите в Мюнхен, се казва в изявление на канцеларията на италианския премиер.

Президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че е покрусен от убийствата в Мюнхен. Той изрази съболезнования към близките на жертвите и пострадалите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят