Елена Йончева: Въпросът за нападенията вече не е дали ще ги има, а кога и къде ще се осъществят

Страхът сред обществото дава храна на крайно-десните организации, които вярват в радикалните мерки като начин за борба срещу ислямски радикализъм, заяви Елена Йончева пред БТВ. Позицията й е, че въпросът за нападенията вече не е дали ще ги има, а кога и къде ще се осъществят.

Германия стана обект на въоръжено нападение. Елена Йончева смята, че причина за това е големият наплив от бежанци и страха сред хората, че между тях може да се внедрят и такива, които имат контакти с ислямистки организации.

Важното е да се открие причината, тъй като не можем да се борим срещу тероризма – това е методология. “Трябва да търсим причината и огнището, посочи тя. Маргинални елементи има винаги, които може да се поддадат”, посочи Йончева.

Огнището в момента е Сирия, категорична е журналистката. Според нея тече процес на по-топли отношения между Турция и Русия, който цели да прекрати фрагментацията в Близкия Изток. По думите й опитът за военен преврат преди седмица е част от преориентацията на страната и реакция към вероятността да се появи кюрдска държава, предаде БТВ.

“Надявам се европейският елит да е извлякъл някаква поука от последните нападения. Все пак Франция помагаше на умерените ислямисти, а самият президент Франсоа Оланд посочи, че се изпраща оръжие в Сирия”, коментира тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.