Волен Сидеров напусна срещата в МС: Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно

Енергийният министър Петкова: Без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната Предприемат комплекс от мерки за стабилизиране на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД

Руски хакери тормозят Каруана?

Нинова: С 200% сигурност няма да съм водач на листата на БСП за евроизборите

Министър Ангелкова: Отчита се 4% ръст на нощувките в Пловдивско

Вътрешният министър Маринов посети полицията на Дубай

Започват номинациите за спортист и отбор на годината в Търговище

Прокуратурата няма да образува производство срещу Таско Ерменков Действията му не попадали в приложното поле на Наказателния кодекс

Кралев награди бронзовата медалистка от световното първенство по карате Ивет Горанова Състезателката спечели исторически първи медал за България от световно първенство по олимпийско карате

Симеон Сакскобургготски: Предсрочните избори са нормална практика, не бива да ни плашат

Привикаха депутатите от НФСБ на „Дондуков“ 1

Съдът потвърди присъда от 4 години затвор за смъртта на ученик, пресичал на зебра

БЕХ смени изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“

Нинова предлага намаляване на заплатите на политическия елит 543 лева по-малко за депутатите и пропорционално намаление за президента, премиера, министрите и омбудсмана

Показват икони и дърворезби на възпитаници на ВТУ в Париж Изложбата се открива на 4 декември в Българския културен институт

Кой подпали фитила на стрелеца от Мюнхен?

Какво се крие зад кървавата трагедия в Мюнхен – ислямизъм, десен радикализъм или умопобъркан убиец единак?

Отговор на този въпрос опитва да открие в. „Билд“.

В началото имаше съобщения за няколко места, където се стреля. По-късно поцията потвърди само за едно. Информации за трима мъже с дългоцевно оръжие не бяха потвърдени от снимки или видеозаписи в социлните мрежи – необичайно за милионен град, където много хора имат мобилни телефони.

Извършителят самотник бе показан на множество снимки, взети от два видеозаписа. На едното видео той напуска ресторанта на „Макдоналдс“. Дъжи пистолет в лявата си ръка и стреля по минувачи, които са пред ресторанта.

Свидетелка разказва пред Си Ен Ен, че в ресторанта стрелецът викал „Аллаху акбар“. Това е единственото показание, което насочва към възможен джихадист, подчертава „Билд“.

Повечето факти обаче говорят срещу това предположение:

Джихадист би се постарал делото му да бъде възприето именно като джихадистко покушение – би викал много по-често „Аллаху акбар“ или би носил със себе си съответни неща, които да подсказват такъв мотив. Това биха чули повече хора, които също така биха го засли.

От друга страна, свидетел от ресторанта обяви пред RTL, че извършителят е изкрещял „ши…и чужденци“.

Друго видео показва размяна на реплики между 18-годишния младеж и други, неидентифицирани хора. Те го обиждат на расистка основа, на което той отвръща, че е германец, ругае турците и обяснява, че е бил „на лечение“. След което заплашва: „Сега ще си купя оръжие да ви ликвидирам.“

На мюнхенски диалект младежът обяснява, че е отраснал „на социални помощи“.

За един решен на всичко джихадист това звучи необичайно, както и краят на извършителя. По информация на „Билд“ той насочил оръжието срещу себе си – нещо странно за джихадистки атентатор, чиято цел са възможно най-много жертви.

Освен това датата на стрелбата в Мюнхен е странна – точо преди 5 години десният терорист Андерш Брайвик изби в Норвегия 77 души.

Мюнхенската стрелба се различава значително от трагедията в Осло. Брайвик бе планирал години наред масовото убийство и бе подбрал внимателно жертвите си. Стрелецът от Мюнхен, дори да изглежда расистки мотивиран, по-скоро не е подбирал жертвите.

Възможно ли е обаче и извършителят от Мюнхен да е имал свой перфиден план. Малко преди трагедията във фейсбук се появява профил на млада жена с име, звучащо като турско. Този профил няма никакви контакти в социалната мрежа, малко преди стрелбата пуска съобщение, че ще „дарява“ пред „Макдоналдс“ и призовава хората да идват.

Не е ясно дали това има връзка с евентуален план на стрелеца.

Все още не може да се каже какво е движело стрелеца. Ислямистки мотиви обаче изглеждат все по-малко вероятни, заключава „Билд“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.