Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Светла Индия: Изложба на висша мода от Боливуд гостува в София

Изложението на боливудска мода “Индия – подиум на вечната красота” можете да видите до 29 т.м. на Моста на влюбените до НДК в София. У нас като кажем Индия се сещаме за йога, аюрведа, телевизионните сериали, класическата индийска музика и танци, филмите на Боливуд и с пикантната кухня. Малко се знае за постиженията на индийската мода, на които ни правят съпричастни фотосите с творбите на гуруто на модните дизайнери на Индия – Рохит Бол. Експозицията е организирана по инициатива на фондация “Намасте България” и посолството на Република Индия. Тя има за цел да разкрие едно малко познато, но невероятно красиво и екзотично лице на модерна Индия. Фотосите са запечатали уникални моменти от ревюта и модни спектакли на гуруто на съвременната индийска мода.

“Индия дава на света много красота и вдъхновение и затова с тази фотоизложба решихме да представим на българската публика един от най-изявените индийски модни дизайнери Рохит Бол” – каза Кристина Влахова, президент на фондация “Намасте България. Всеки човек има нужда от повече вдъхновение и красота в живота си, а творбите на Рохит Бол носят точно това вдъхновение и красота. Започваме с фотоизложба на творбите на Рохит Бол тази година и кой знае, догодина може да поканим и самия Рохит Бол и неговия екип да направят модно ревю в България.” Най-големите звезди на Боливуд не само с удоволствие носят тоалетите на Рохит, ами дефилират с тях на модни форуми. Сред тях са Арджун Рампал, eдин от водещите актьори на съвременното индийско кино, който се снима и като модел във фотосесиите на Бол.

Красавицата Карина Капур Хан – внучка на Радж Капур, представя негов костюм като кулминация в ревюто му по време на Lakme Fashion Week 2016. Най-голямата звезда на индийското кино – Шах Рук Хан, който миналата година снима в България филма “Човекът с голямо сърце”, също представя модел на Рохит Бол.

Кой е

Рохит

Бол

Пристрастен към сдържаната елегантност и вечната класика, Рохит Бол е един от водещите модни дизайнери в Индия. Наречен от списание Time “господарят на платовете и фантазията от Индия”, той е придобил статут на икона в света на дизайна и името му предизвиква признателност и уважение.

Усетът на Рохит Бол за естетика е изключително изтънчен. Прочут е с изключителното му внимание към детайлите. Народните занаяти и традиционните десени, с които Индия е толкова богата, бележи по елегантен начин цялото му творчество. Преходността на урбанистичните пейзажи оживяват, представени от дизайнера чрез провокативни изразни средства. Линията готово облекло на Рохит Бол, наречена Balance (“Равновесие”), има абсолютен успех и показва уменията му както във висшата мода, така и при готовото облекло.

Творбите му могат да бъдат видени в специализирани пространства в престижните магазини в Индия, Близкия изток и Европа. Представял е дрехите си в големите модни столици по цял свят. Колекциите му винаги предизвикват невероятно възторжени отзиви. Рохит е осъществявал творчески партньорства с международно известния дизайнер на обувки Christian Louboutin, с веригата магазини Conran Store и с други лайфстайл магазини като Crate and Barrel, Anthropology.

Рохит Бол е притежател на награди и отличия за най-добър дизайнер на дамско облекло, най-добър дизайнер на мъжко облекло, най-добро модно шоу, най-добър дизайнер на готово облекло – мъжко и дамско, най-добър дизайнер на висша мода за мъже, най-добър дизайнер на висша мода за жени. Последните му награди са от списание Hello за принос към модата; на месечното списание за мъжка мода и стил GQ – за най-добър дизайнер; за най-добър дизайнер на висша мода на списание Elle и т.н.

По време на първото издание на индийските награди за мода получава наградата Shiromani и наградата за най-добър дизайнер на мъжко облекло. Отличията са присъдени от международно признати издания и списания като Vogue, Harper’s Bazaar, ELLE, Verve, Marie Claire.

Професионалното кредо на Рохит Бол е отношението към дизайна като към форма на изкуството. Чувството му за изтънчена естетичност е изключително! Всички детайли се отличават със съвършена ръчна изработка. Големият творец има задълбочени познания за психологичните въздействия на модата и черпи вдъхновение не толкова от зримото, а от дълбоките корени на историята, фантазията и фолклора. Колекциите му са определяни като шедьоври – интелигентни, грижливо обмислени, отличаващи се с въображение и напълно иновативни, но винаги адекватни на времето и внушаващи благоговение. Известен е с изключителното си внимание към детайла, придобито в резултат на различни влияния. Народните занаяти и традиционните десени, с които Индия е толкова богата, както и преходността на градския пейзаж от субкултурата, оживяват, представени от дизайнера чрез оригинални изразни средства. Един от основните източници на влияние върху дизайна с неговия щемпел винаги ще бъде Кашмир. Той открива, че пейзажът и природата дълбоко са формирали представите му и са същинското вдъхновение за колекциите, които са истински артефакти.

Рохит казва: “Това, което кара един художник постоянно да създава, да унищожава, да живее, да консумира и да умре, е изкуството. Роден го обяснява съвсем просто: “Най-важното е да разчувствуваш, да обичаш, да се надяваш, да трепериш, да живееш.” Във всичко виждам изкуство. Изкуството и модата в света не са достатъчни. Трябва да има повече мода и по-малко свят, повече идеи и по-малко време. Моите колекции обединяват тези мисли и чувства. Те са израз на уважението ми към невероятните майстори и занаятчии от моята страна. Това е знак на почит към красотата на дивата природа, птиците и цветята, намерила израз в индийските приложни изкуства и белязала моите колекции.”