Повдигнаха обвинение на асеновградски бизнесмен за опит за убийство на полицай

Окръжна прокуратура–Пловдив повдигна в събота обвинение на 50-годишния асеновградски бизнесмен Димитър Басамаков за опит за убийство на полицай по време на посещение на служители на реда в дома му на улица "Ивайло" в петък. Синът на дългогодишния директор на местното предприятие "Асенова крепост" Захари Басамаков е направил опит да убие единия от полицаите, стреляйки по него с незаконен пистолет "Макаров". За това деяние му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116, ал.2, вр. ал.1, т.6, вр. чл. 18, ал.1 от Наказателния кодекс, за което предвиденото от закона наказание е от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

След последвала стрелбата съпротива Димитър Басамаков е бил задържан и отведен в полицейското управление. От местопрестъплението са били иззети използвания от обвиняемия пистолет "Макаров" и 2 пълнителя за него с по 7 патрона във всеки. Полицейският служител, по когото обвиняемият е стрелял, не е пострадал от стрелбата. При извършено в дома на обвиняемия претърсване и изземване са били намерени и иззети над 70 бойни патрона, арбалет и харпун, както и тревна маса и бял прах - най-вероятно наркотични вещества.

С постановление на наблюдаващия прокурор Димитър Басамаков е задържан за срок от 72 часа, в рамките на които предстои в Окръжен съд-Пловдив да бъде внесено искане за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 50-годишният мъж е разведен, но има 23-годишни близнаци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право