200 мастърбокса контрабандни цигари заловени в Русе

2 млн. къса контрабандни цигари в камион с двойна стена задържаха инспектори от Митница Русе

Всички тютюневи изделия са от една марка и с надпис „DUTY FREE“ върху всяка от опаковките. Общата им стойност се изчислява 750 000 лева по цени на съдопроизводството бе обявено на съвместна пресконференция днес с участието на всички правоохранителни институции.

Опит за пренасяне през границата на 200 мастер бокса /2 млн. къса/ цигари без български акцизен бандерол беше предотвратен тази нощ на ГКПП-Дунав мост Русе – Гюргево от служители на Митница Русе.

Задържан е товарен автомобил, пътуващ от България за Румъния. Превозното средство е имало специално изграден тайник в предната стена на ремаркето, където са били укрити кашоните с контрабандни цигари. По документи камионът е пътувал празен.

„Установеното несъответствие в някои данни на придружаващите документи усъмнили митническите служители от „Пътни такси и разрешителни режими“ и те насочили шофьора към рентгеновата система за сканиране на превозното средство. При сканирането е забелязан необичаен уплътнен отсек в предната част на ремаркето”, обясни пред журналисти Венцислав Халаджов, началник на Митница Русе допълни, че при поглед отвътре товарната част изглеждала напълно празна в дълбочина, но разгръщането на покриващото платнище позволило да се види, че в тази тъмна част на ремаркето всъщност има натрупани кашони. Те били отделени с огромна метална пластина от останалата вътрешност на товарната зона, така че да се имитира дъно.

Веднага за случая е уведомен районният прокурор на Русе Яна Илиева и дежурен разследващ митнически инспектор. Образувано е дознание по описа на Митница Русе. Започналите процесуално-следствени действия установили, че в тайника има общо 200 мастер бокса с цигари. Всички тютюневи изделия са от една марка и с надпис „DUTY FREE“ върху всяка от опаковките. Общата им стойност се изчислява 750 000 лева по цени на съдопроизводството, каза на пресконференцията днес наблюдаващият случая районен прокурор Яна Илиева. Шофьорът на превозното средство, румънски гражданин, е задържан в следствения арест с прокурорска мярка за 72 часа. Работата по случая продължава със съдействието на ГД БОП, ОД МВР-Русе и Гранична полиция - Русе.

Разкритието беше оповестено на извънредна пресконференция днес с участието на Венцислав Халаджов- началник на Митница Русе, Яна Илиева - районен прокурор към Районна прокуратура Русе, Теодор Атанасов – директор на ОД на МВР – Русе, Димитър Чорбаджиев, началник на Гранична полиция Русе и представител на сектор „Борба с организираната престъпност” Русе – Разград.

"Мерките, които предприема държавата за технически обезпечаване на граничните пунктове, както и продължаващото повишаване квалификацията на служителите вече дава резултат", заяви още Венцислав Халаджов.

Това е най-голямото количество задържани цигари в Русе за последните десет години, подчерта прокурор Илиева. За тази година това е втори подобен случай, разкрит от служители на Митница Русе. Преди около две месеца същото количество цигари беше разкрито и задържано на ГКПП-Силистра. Общо около 4 500 000 къса цигари са задържани от Митница Русе от януари 2016 година до сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право