Турция е затворила над 2,250 институции при чистките след опита за преврат

В нова тактика срещу предполагаеми организатори на опита за преврат, в събота Турция обяви че е затворила повече от 2,250 социални, образователни и здравни институции и учреждения, които твърди, че представляват заплаха за националната сигурност, пише The Japan Times.

Президентът Ердоган остро разкритикува западните държави, че изразяват загриженост за възможни нарушения на човешките права в мащабните чистки, които проведе правителството, след проваления военен преврат от 15 юли, при които най-малко 10 хил. души бяха вкарани в затвора, а други 60 хил. изхвърлени от работните си места.

„Ние сме задължени от дълга си да предприемем тези мерки. Нашите западни приятели са неспособни да погледнат на нещата по този начин. Не мога да разбера защо.“, заяви Ердоган. „Оставам с впечатлението, че ще го проумеят само когато политическите лидери на Турция са убити, и след това ще започнат да танцуват от радост“.

Турция обяви тримесечно извънредно положение и арестува или освободи от длъжност десетки хиляди хора от военния апарат, съдебната и образователната система и ред други институции. Турските лидери твърдят, че поддръжници на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен са инфилтрирали държавния апарат и набират лоялисти в голяма мрежа от частни училища, като част от сложен дългосрочен план да поемат контрол върху страната. Гюлен от своя страна отрече каквато и да е връзка с опита за преврат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят