„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Туристи празнуваха на връх Ком две по 2016

Над 60 туристи от Берковица, Северопадна България и страната изкачиха в събота връх Ком край западната ни граница. Походът през балканските гори и била бе посветен на двойния празник на Ком – скалистият исполин е с височина 2016 м и ръстът му дублира годината, в която живеем.

„Такова събитие се случва рядко и е огромен шанс да му бъдеш съвременик. Затова макар, че съм се качвал 30 пъти на Ком, отново се включих в прехода!”, заяви 80 годишният Илия Диков – един от най-старите планинари в Северозапада. Инициативата за юбилейнотоизкачване на четвъртия по височина връх в Западна Стара планина, бе на общинската управа в Берковица.

Деца, родители, баби и дядовци тръгнаха от зори по балканския маршрут и за около два часа стъпиха на Ком и развяха българския трикольор. От върха се разкриват невероятни гледки –на север до река Дунав, а на юг – през усои и склонове проблясват златните кубета на „Александър Невски”. На Ком, пред мраморния барелеф на Иван Вазов, който в края на 19 век е живял и творил в Берковица, ученици рецитираха стихове и пяха песни по творби на големия поет.

По обед, преди слънцето да напече скалите, туристите почистиха паметника на Вазов и поляните до върха и поеха обратно. Край хижа „Ком” в подножието на Балкана до вечерта димяха скари и ечаха песни и наздравици.

„Берковица е туристическата столицата на Северозападна България. През последните години потокът от наши и чужди гости, които откриват красотите на планината, се увеличава!”, казаха от местната управа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.