БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Туристи празнуваха на връх Ком две по 2016

Над 60 туристи от Берковица, Северопадна България и страната изкачиха в събота връх Ком край западната ни граница. Походът през балканските гори и била бе посветен на двойния празник на Ком – скалистият исполин е с височина 2016 м и ръстът му дублира годината, в която живеем.

„Такова събитие се случва рядко и е огромен шанс да му бъдеш съвременик. Затова макар, че съм се качвал 30 пъти на Ком, отново се включих в прехода!”, заяви 80 годишният Илия Диков – един от най-старите планинари в Северозапада. Инициативата за юбилейнотоизкачване на четвъртия по височина връх в Западна Стара планина, бе на общинската управа в Берковица.

Деца, родители, баби и дядовци тръгнаха от зори по балканския маршрут и за около два часа стъпиха на Ком и развяха българския трикольор. От върха се разкриват невероятни гледки –на север до река Дунав, а на юг – през усои и склонове проблясват златните кубета на „Александър Невски”. На Ком, пред мраморния барелеф на Иван Вазов, който в края на 19 век е живял и творил в Берковица, ученици рецитираха стихове и пяха песни по творби на големия поет.

По обед, преди слънцето да напече скалите, туристите почистиха паметника на Вазов и поляните до върха и поеха обратно. Край хижа „Ком” в подножието на Балкана до вечерта димяха скари и ечаха песни и наздравици.

„Берковица е туристическата столицата на Северозападна България. През последните години потокът от наши и чужди гости, които откриват красотите на планината, се увеличава!”, казаха от местната управа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.