От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Недим Генджев: Радикален ислям в България може би ще има

„Радикален ислям в България може би ще има.“ Това каза пред БТВ бившият главен мюфтия Недим Генджев. Той допълни, че в България има 451 затворени джамии и хиляди бежанци влизат в страната. По думите му те имат пари и ще отидат в затворените джамии да проповядват. Средните духовни мюсюлмански училища не подготвят кадри за България, обясни Генджев и каза, че има някакъв курс в Устина, но никой не знае какво учат там.

В коментар на ситуацията в Турция Генджев каза, че все още е рано да се каже накъде върви страната. „Ердоган има няколко много тежки проблема, първият е бежанският проблем, другият е кюрдският проблем, третият е изострените отношения със САЩ и четвъртият проблем е икономическата криза. Тези тежки проблеми на главата на един държавен ръководител пораждат едно неспокойство за бъдещето на държавата – обясни Генджев – Говори се за ислямизация на Турция, но тя винаги е била мюсюлманска държава. Ердоган е вярващ човек, но не е такъв върл ислямист.“

На въпроса има ли в България училища, инспирирани от Фетхуллах Гюлен, Генджев каза, че не е чувал за това и най-добре отговор може да даде МОН.

По думите му има две училища, английски гимназии, едната е в София, другата в Пловдив, които вземат и пари.

Има един списък от 90 имами и представители на Дианета, на турското министерство на религиите, които в момента заемат длъжности в България, в българските джамии, напомни Генджев и обясни, че е предложил на съответните органи да се освободят от тях.

В България има 900 джамии – в тях 80 човека проповядват и са назначени от турския Дианет, а 10 човека са в мюфтийствата и ги ръководят. Главното мюфтийство на Мустафа Алиш е под ръководството на Дианета и от там получават заплати по 3000 евро, допълни Генджев.

В коментар на предложението на патриотичните парламентарно представени партии всички религиозни служби задължително да се водят на български език, Генджев обясни, че самата молитва трябва да се води на арабски, но проповедта може да бъде на български и на арабски. Той предположи, че православната църква също няма да се съгласи и каза, че трябва да се направи кръгла маса, на която да се обсъди това предложение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.