Пловдив е сред десетте града, включени в проекта "Европа Транзит"

Пловдив е сред десетте града, участващи в големия проект "Европа Транзит" на тазгодишната Европейска столица на културата - Сан Себастиан (Испания).

Десет 60-минутни документални филма, заснети в Сеута (Испания), Белфаст (Северна Ирландия), Дрезден (Германия), Вроцлав (Полша), Сараево (Босна и Херцеговина), Калининград (Русия), Пафос (Кипър), Прищина (Косово), Истанбул (Турция) и града под тепетата ще разказват за моменти, в които се отстояват и защитават човешките права.

През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки - на общността, обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват активно в нея.

Програмният директор на "Сан Себастиан 2016" Хавиер Пая пристига в понеделник, за да представи лично проекта "Европа транзит", а екипът и двама топхореографи, които ще потърсят път за преосмисляне чрез танц на изолираните групи в града.

Готовият филм ще бъде излъчен на форумите на "Пловдив 2019" и в рамките на фестивала "One Dance Week" през октомври, както и ще има своята премиера пред европейската публика пред другите градове участници в проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура