Сняг затрупа Пекин (ВИДЕО)

Ердоган заплаши САЩ: Ще признаем геноцида над индианците

Три ракии пил шефът на Пътното в Перник, преди да седне зад волана

Тодор Кантарджиев: Все още не е късно за противогрипна ваксина

Г-жа Батик доведе Индонезия у нас Рисуването с восък върху коприна е древно азиатско изкуство

Пентагонът: Използваме авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Турция

Затягат водния режим в Перник от днес

Дронове ще охраняват турските сондажни кораби край Кипър

Сблъсъци между демонстранти и полицията в Ливан

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Бирали Мюмюн: В джамиите в България коранът се чете на арабски език

Главното мюфтийство винаги е отворено за диалог и разговори по въпроси, които касаят цялото общество, това заяви пред БНР заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Той отрече информацията, че 90 граждани на Турция ръководят Главно мюфтийство.

„Информацията, с която разполагам е, че 15 чужди граждани работят при нас. Това е съвсем нормална практика и това не е нещо, което е характерно само за мюсюлманското вероизповедание. Турски граждани работят при нас по държавна спогодба между България и Турция. Тези хора обаче не са на ръководни длъжности.

Мюмюн допълни:

„В джамиите в България коранът се чете на арабски език. Той е преведен на български, но тук става дума за богосложенията. Богослужението има съвсем друго отношение, което е между човека и между Бога. Там има доктринална предразположеност, която не може да се определя от закон, от парламент.“

„Що се отнася до предложението в законопректа на Патриотичния фронт да се ограничи чуждото финансиране на вероизповеданията, това ще създаде проблем с осигуряване на богослужението“, обясни още Мюмюн.

„До голяма степен мюсюлманското вероизповедание в момента се поддържа от финансиране, което идва от различни места, но много малко от България, за съжаление това е за всички вероизповедания. За тези средства се знае къде се използват и не би трябвало да се спекулира с тях. Няма как ние да можем да заплащаме заплатите на имамите, да си спонсорираме училищата, да си строим храмовете и въобще да стоим на крака“, казва още той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.