Над 1 млрд. евро инвестиции "на зелено" очакват в "Тракия икономическа зона"

Пловдив е най-високо индустриализираният регион в страната в момента, твърди зам.-кметът Стефан Стоянов

Над 1 милиард евро инвестиции "на зелено" се очаква да бъдат привлечени през следващите 10 години в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) край Пловдив - както в разширяване на съществуващите, така и в нови предприятия, съобщи Стефан Стоянов, зам.-кмет по бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество.

В ТИЗ се предвижда и разкриването на 30 000 нови работни места, като целта е поне 1/3 от тях да са за инженери и специалисти висшисти. През последните 18 месеца в ТИЗ са привлечени над 100 млн. евро инвестиции, наситеността на откриване на работни места е изключително висока, а безработицата в региона непрекъснато намалява. "Тракия Икономическа зона", която обединява 6 индустриални зони и 9 общини в Пловдивска област, се е превърнала в запазената марка на новата индустрия на региона с над 100 компании (80% чуждестранни), над 17 000 работни места и 1,1 млрд. евро инвестиции "на зелено" до момента, допълва зам.-кметът Стоянов.

В ТИЗ в момента са останали около 7000 дка свободни индустриални площи. Перспективите за в бъдеще са насочени към интензивно развитие на сектори като машиностроенето и автомобилната индустрия. "Очаква се до 10 години в Пловдивско да бъде привлечена и известна автомобилна марка и да има завод, който да асемблира коли. Това е напълно реалистична задача, въпреки че към днешна дата изглежда малко абстрактна. Пловдив е най-високо индустриализираният регион в страната в момента. Дори в София има по-малко индустрия отколкото тук, а във Варна и Бургас, взети заедно, обемите са по-малки - и като наети хора, и като брутен вътрешен продукт", категоричен е зам-кметът на Пловдив, който е племенник на бившия президент на България Петър Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции