Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Проф. Андрей Пантев: Европа изплаща греховете на стотици години колониализъм

Европа в момента изплаща греховете на стотици години колониализъм и потребността някой друг да им чисти и готви, заяви историкът проф. Андрей Пантев пред БТВ по повод зачестилите терористични нападения по света и в частност на Стария континент. Според него е пуснат дух от бутилка, който вече не може да се прибере.

“Съвременният свят няма да бъде мирен като райски градини, но има интерес да се случват нещата така”, посочи той с уточнението, че това е “някой”, който “управлява банки и финансови корпорации” и се занимава с налагане на демокрация.

Диктаторите внасят повече ред, отколкото вноса на демокрация, категоричен е професорът.

По повод вандализирането на книги в Турция и събарянето на цели секции с произведения на литературата Пантев заяви, че това е елементарно мракобесие. “Тук няма контрапреврат. Превратът рухна без да е реализиран. Диктатурата се прави от мъже, тези не са – това са хора, които са очаквали еволюция, при която много са уморени от ежедневието и искат да разрушат нещо”, коментира той. По думите му в Турция има ненавист към знанието и инакомислието и се нападат уязвими сфери от живота. Той вярва, че това ще продължи докато знанието предполага различие.

Живеем във време на локални войни, подхранвани печалбарски интереси, категоричен беше професорът.

В паралел с българската история Пантев посочи преврата от 1881 г., когато пада правителството на Петко Каравелов и се суспендира Търновската конституция. Тогава интелигенцията е застанала зад властта. “По време на преврата всички интелигенти хора одобряват суспендирането на конституция“, напомни историкът.

В книгата си „Винаги ще има варвари“ Пантев казва, че „Европейският съюз е тепих за пехливани“. Той обясни сравнението с думите, че когато родните евродепутати отиват със заявлението, че ще защитават българските национални интереси, те не разбират, че отиват в съюз, в общност. Защитаването е нужно при заплаха.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.