Проф. Андрей Пантев: Европа изплаща греховете на стотици години колониализъм

Европа в момента изплаща греховете на стотици години колониализъм и потребността някой друг да им чисти и готви, заяви историкът проф. Андрей Пантев пред БТВ по повод зачестилите терористични нападения по света и в частност на Стария континент. Според него е пуснат дух от бутилка, който вече не може да се прибере.

“Съвременният свят няма да бъде мирен като райски градини, но има интерес да се случват нещата така”, посочи той с уточнението, че това е “някой”, който “управлява банки и финансови корпорации” и се занимава с налагане на демокрация.

Диктаторите внасят повече ред, отколкото вноса на демокрация, категоричен е професорът.

По повод вандализирането на книги в Турция и събарянето на цели секции с произведения на литературата Пантев заяви, че това е елементарно мракобесие. “Тук няма контрапреврат. Превратът рухна без да е реализиран. Диктатурата се прави от мъже, тези не са - това са хора, които са очаквали еволюция, при която много са уморени от ежедневието и искат да разрушат нещо”, коментира той. По думите му в Турция има ненавист към знанието и инакомислието и се нападат уязвими сфери от живота. Той вярва, че това ще продължи докато знанието предполага различие.

Живеем във време на локални войни, подхранвани печалбарски интереси, категоричен беше професорът.

В паралел с българската история Пантев посочи преврата от 1881 г., когато пада правителството на Петко Каравелов и се суспендира Търновската конституция. Тогава интелигенцията е застанала зад властта. “По време на преврата всички интелигенти хора одобряват суспендирането на конституция", напомни историкът.

В книгата си "Винаги ще има варвари" Пантев казва, че "Европейският съюз е тепих за пехливани". Той обясни сравнението с думите, че когато родните евродепутати отиват със заявлението, че ще защитават българските национални интереси, те не разбират, че отиват в съюз, в общност. Защитаването е нужно при заплаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини