41-годишна жена е спасена в района на връх Мусала с помощта на хеликоптер

41-годишна жена от Чехия е спасена в района на връх Мусала след операция на планинските спасители, при която е участвал и хеликоптер, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

По време на преход в района на връх Мусала жената е паднала и си е ударил главата, вследствие на което е натъртила ребрата си, получила е кръвоизлив и е изгубила съзнание. Спасителната операция е започнала след като 15.30 часа е подаден сигнал до телефон 112 и е приключила около 18.00 часа, като пострадалата вече е настанена в болница.

От ПСС обясниха, че са поискали съдействие на застрахователна фирма, тъй като времето е позволявало използването на хеликоптер, а районът, в който е пострадала туристката от Чехия е труднодостъпен и наземна операция би отнела значително повече време. В хеликоптера са пътували двама спасители от планинската спасителна служба - единият е началникът на базата на ПСС в Боровец Петър Терзийски, който е ориентирал хеликоптера къде е точното място, където е пострадала жената, а другият е щатен служител към ПСС.

От ПСС посочиха, че операциите, при които участват хеликоптери са много скъпи и призоваха редовните туристи в планините да сключат застраховка, както е направила и пострадалата жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини