Касим Дал за нощта на метежа: Беше нещо и страшно, и велико, защото хората спряха танковете и войската

Политикът Касим Дал е бил в Истанбул в нощта на метежа и също излязъл на улицата: „Беше нещо и страшно, и велико, защото хората спряха танковете и войската”. По думите му срещу превратаджиите са се надигнали симпатизанти на всякакви партии и до момента те са заедно в защита на демокрацията.

"Волята на турския народ чрез избори е Ердоган да бъде президент. Има избран парламент, има правителство. Срещу тези институции се прави опит за въоръжен преврат с 246 жертви и 1500 ранени. Сега, когато започва да действа съдебният процес срещу тези хора, кого да подкрепим – реално избраните правителство и президент или тези, които тръгнаха да убиват собствения си народ?"

По този начин създателят на партия НПСД и бивш зам.- председател на ДПС коментира пред БТВ масовите арести и уволнения на военни, полицаи, държавни чиновници и учители след опита за преврат в Турция.

Дал посочи, че не познава Фетхуллах Гюлен, но имало журналисти, които са платили с живота си за това, че са разследвали неговото движение „Хизмет”, което сега е сочено за основна част от заговора за свалянето на властта.

„Имаме един избран от народа президент, имаме един, който иска да се възползва – чрез тайни общества да контролира властта и да управлява”, заяви Касим Дал. Според него опитът за преврат е върхова точка в задкулисни процеси, започнали още през 70-те.

Политикът от НПСД отбеляза, че ситуацията в Турция се коментира, без да има дълбоко познаване на темата, например, без да се знае, че не само Гюлен, но и ЕС са били зад Ердоган в миналото, когато той се е борел за ограничаване на влиянието на армията: „Както в България имаше Член първи, там генщабът можеше да сложи ръка на цивилната власт – това беше член в турската конституция”.

Касим Дал познава Реджеп Ердоган от 1994 г., когато последният е бил кмет на Истанбул. При създаването на НПСД имало политическа подкрепа от партията му, но не и пряка връзка с официална Анкара. Дал отрича да чувства ревност от факта, че и Лютви Местан официално се срещна с турския президент.

Според Дал ДОСТ трябва да бъде регистрирана, но не може да си сътрудничи с нея, защото лидерът й е бивш агент на Държавна сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини