Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Германският социално-халифатен плацдарм

За шест седмици Европа и близката й периферия бяха ударени осем пъти

В рамките на две седмици Германия стана обект на две кървави нападения, които се добавиха към общата лавина от терористични атаки срещу Европа. За последните шест седмици Старият континент и близката му периферия бяха ударени осем пъти – девет, ако броим и касапницата в Мюнхен от последния петък. Летища, панорамни алеи, обществен транспорт, търговски центрове… ако досега не сте си представяли всекидневието в мнозинството от страните от Близкия изток, добре дошли в новото измерение на общата сигурност.

Но да се върнем в Германия – идеалистичният колос за населението на Балканите, който по иронично стечение на обстоятелствата се е превърнал в основната опора на обединена Европа. Особено във второто десетилетие на ХХІ век – срещу всички съвременни кризи и предизвикателства, които дебнат на завоя на историята.

Нападенията от последната седмица повдигнаха множество въпроси, и то колкото и да е странно, предимно от етичен характер.

Двама тийнейджъри – един бежанец от Пакистан и един германец от ирански произход, съответно на 17 и 18 години, разклатиха уж непоколебимото доверие на германците в собствените възможности и устоите на обществото им. Защото всеки от двата казуса представлява предизвикателство сам по себе си, което засяга сигурността само номинално. И не само Германия, но и Европа като цяло.

Първият „атентатор“ създава впечатление за видимо ненамиращо собственото си място в западното общество младо момче, фанатизирало се в търсене на идентичност и намерило почва за радикализиране в страната, която с добронамереното си отношение му е създала необходимите условия това да се случи. Ужас, нали!? И действията му бяха светкавично припознати от терористите от Даеш за техните пропагандни нужди, Рияз Кхан Ахмадзай им дойде идеален. Наскоро настанен в приемно семейство непълнолетен младеж след над година, прекарана в бежански лагер в Германия, с набързо надраскано знаме на групировката на стената в стаята му… „войникът“ на халифата с брадва и нож в ръцете е „деветото превъплъщение на Торбалан“ за всяко социално ориентирано западно общество. Но преди всичко е самоходният кошмар на Ангела Меркел и поддръжниците на нейната приемна политика, която хвърли в шок страните от Стария континент преди малко повече от година.

„Терорист номер 2“ – Али Давид Сонболи – обаче се оказа съвсем „друга бира“. Въпреки опитите на редица западни медии да следват заложения германски дискурс на избягване на ранното разпространяване на данни, които могат да бъдат използвани за пропаганда на омраза. Иранският произход на нападателя го имунизира срещу пропагандните цели на ислямистите – така че Даеш в случая няма как да претендират за роля в случилото се. Фанатизирани сунити да признаят възможен наследник на шиити за „свой човек“ е все едно евреите да признаят, че са едно и също племе с палестинците. По време на нападението Сонболи е записан да вика: „Аз съм германец, изгонете чужденците“… Какво да се добави!?

Посегателствата срещу жени, извършени от „хиляди имигранти от близкоизточен произход“ на Нова година в Кьолн, бързо запалиха фитила на общественото недоволство в Германия. И укротяването на страстите не беше толкова лесно. Ако правителството на Ангела Меркел полага толкова усилия, за да притъпява превантивно информациите, които неминуемо ще разклатят устоите на всекидневния живот, то е защото „новата посока“ на света явно не е била част от плановете на германците. Особено когато „социалната държава“ имиджово се превръща в „халифатски плацдарм“.

Гетоизирането на Европа

Европа ще трябва да признае пред себе си, че лицемерната политика на „отворени обятия за всички“, започнала още през студената война, даде противопоказни на очакваните резултати. Жаждата за постоянен икономически растеж се превърна в основа за гетоизирането на огромни райони от големите западни градове през десетилетията. И създаде основа за общественото разслоение, което в комбинация с инвазията на електронните медии и обръщането на ценностите е дамоклевият меч, надвиснал над Стария континент.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.