Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Агенция „Митници” запечата колонка на Марешки

Бившият кандидат-президент отказа да изтегли некачественото гориво

На 16 юни инспектори са установили, че хората на Марешки са залепили върху стикера на държавния контролен орган друга своя бележка, че колонката не работела по технически причини.

Вече два месеца една колонка за дизел на бензиностанцията на Веселин Марешки в Габрово е „ под особен надзор” от две държавни институции. Тя беше запечатана най-напред от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор/ ДАМТН/ заради некачествено гориво, а само седмица по-късно, след излъчено разследване на предаването „Открито с Валя Ахчиева” на БНТ, същата колонка беше запечатана втори път и от Агенция „Митници”.

Няма практика досега Агенция „Митници” да запечатва горива на бензиностанции. Но, ето, че този път се случи с колонката на Марешки.

Явно, митниците са били силно провокирани от разследването на Ахчиева за произхода на горивата, които се продават у нас.

След като предаването „Открито” показа, как ДАМТН е запечатала една колонка с дизел на бензиностанцията на Марешки в Габрово заради некачествено гориво, зрителите видяха и това, как хората на Марешки са залепили върху стикера на държавния контролен орган друга своя бележка, че колонката не работела по технически причини.

Лабораторните изследвания на ДАМТН са установили, че дизелът, който се продава на тази колонка, е със завишено количество на сярата – 70 процента над нормата. По данни на агенцията става въпрос за 18 159 литра дизелово гориво.

Според специалисти, цитирани в разследването, това можело да бъде или корабно гориво, или гориво, пристигнало от Близкия изток.

Експерти обясниха пред „Труд“, че такова голямо количество сяра в горивото може да доведе до повреда на двигателя на автомобили, произведени след 2005 г.

В шумния скандал около този случай, анализатори припомниха и едно друго разследване на Валя Ахчиева – за пътя на танкерите в Черно море, които разтоварват дизел на българския бряг. Според документите горивото пристигало от гръцкото пристанище Елевсис и се разтоварва във Варна на пристанището ПЧМВ. Но електронната система за управление на морския трафик показва, че всички танкери, преди да отидат на гръцкото пристанище, преди това са били в турски пристанища. След като разтоварят във Варна, отиват в Турция, на турско-сирийската граница, стоят ден-два, после отиват в Гърция, в Елевсис, отново за ден-два и след това, през Босфора – разтоварват във Варна.

Месец по-късно „Труд” в своя статия от 1 март т.г. разкри, че сателитни снимки на американски и руски специални служби доказват, че танкери разтоварват гориво в България от „Ислямска държава“.

Държавните власти тогава нито потвърдиха, нито отрекоха това. Но много европейски и руски сайтове разпространиха статията на вестник „Труд”.

И ако българските компетентни органи нямат конкретни разследвания за това, пристига ли в България дизел от „Ислямска държава“, то съвсем логично звучи въпросът, който Ахчиева отправи към държавните органи:

Ако в България по документи влизат горива с перфектно качество, то защо на бензиностанциите контролните органи откриват горива с влошени качества? От къде пристигат те?

В европейските данъчни складове има строги правила за изследване на горивото по показатели. Ако в България то пристига от там, няма съмнение в качеството му. Но рафинериите в Близкия изток са нискотехнологични. И ако пристига гориво от там, то трябва да се преработва допълнително в наши рафинерии, за да бъде пуснато за крайния потребител на бензиностанциите.

Но, ако някой много бърза да реализира такова гориво от трети страни, може и да пропусне допреработката му.

Затова единственият начин да се пресече пътят на некачествените горива е техният контрол.

И сега вече два месеца наблюдаваме, как стои запечатана от две институции една колонка на габровската бензиностанция на Марешки.

Най-парадоксалното е поведението на хората на Марешки. Те отказват да изтеглят горивото от колонката и тя да продължи да работи. Марешки не е поискал и арбитражно изследване, което да определи, има ли сяра над нормата? Напоследък тези арбитражни изследвания в частни лаборатории са начин „да падат” лабораторните изследвания в държавната лаборатория на ДАМТН и констативните актове за некачествено гориво. И това е начин горивото извън нормите отново да отиде при потребителите. Изпълнителният директор на ДАМТН инж. Стефан Цанков е информирал главния прокурор за тази схема.

Експертите са наясно защо Марешки не иска арбитражно изследване. Защото в предаването „Открито” беше разкрита схемата, по която един бивш висш държавен служител обещава да помогне „да падне“ лабораторното изследване на ДАМТН за горивото на Марешки.

Но експертите се питат, защо Марешки не си изтегля горивото от колонката? Защо е готов да понася загуби от една неработеща колонка на бензиностанция, вместо да източи некачественото гориво?И колонката да продължи да работи.

От какво се страхува Веселин Марешки?

Може би от закъснялото разследване на Агенция „ Митници” по случая?

А според наши източници митниците са взели проба и са запечатали колонката, защото разследват произхода точно на това гориво.

Ще стигнат ли до края разследващите митничари, на които новите промени в закона за митниците дадоха особено големи правомощия?

Или истината отново ще потъне в пълната колонка с некачествен дизел?

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.