Вежди Рашидов и Цецка Цачева изгледаха “Набуко”

В края на операта публиката сякаш не искаше да си тръгне

Разгърнат папирус, Стълбата към небето с ръцете на Моисей на върха и гигантските ръкописи в символичната библиотека, както и редици от 1500 пластмасови седалки пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. Това посрещна публиката на премиерата на “Набуко” в нощта на 23 юли.

Сред зрителите бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на културата Вежди Рашидов, посланиците на Франция и Украйна, певци, актьори, интелектуалци и десетки чуждестранни гости от много държави.

Пет минути след първите акорди на операта на Верди “Набуко” зрителите бяха тотално въвлечени във вълшебната атмосфера. Изпълнителите, хорът и оркестърът на Софийската опера с гост-диригент Михаил Синкевич сътвориха незабравим спектакъл. Познавачите бяха спокойни - когато на сцената са Владимир Стоянов и Роберто Скандюци - две доказани по света имена, успехът на всяко представление е гарантиран. Превъзходно към тях се вписа гостуващото за първи път у нас прочуто италианско сопрано Сузана Бранкини. Една от звездите на Арена ди Верона, тя демонстрира завладяваща мощ и финес на своята Абигаил. Запомняща се Фенена представи гостуващата изпълнителка от Израел Шай Блох, вълнуващ Върховен жрец показа грузинецът Кахавер Шабидзе. Силни аплаузи получиха и българските им колеги Даниел Дамянов като Измаел, Красимир Динев като Абдало и Силвана Пръвчева като Анна.

В края на операта публиката сякаш не искаше да си тръгне. Аплодисментите продължиха близо половин час.

Огромният интерес към постановката на “Набуко” на Софийската опера доведе до решението за допълнителен спектакъл на 25 юли, понеделник, от 21 ч. Останалите спектакли са на 28, 29, 30 и 31 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства