Мълния уби руснак през телефона му

Мъж загина, а две жени получиха изгаряния при удар на мълния по време на международен фестивал за електронна музика в Русия. Мъжът говорел по мобилния си телефон, когато се случило най-лошото.

Фестивалът Alfa Future People (AFP) се провежда в руската Нижегородска област, предаде РИА”Новости”, като се позовава на спасителните служби. Инцидентът е станал в неделя следобед. Двете пострадали жени са в местни болници. В началото на юли темата за опасността от мълнии стана популярна в Русия заради по-високата честота на гръмотевичните бури в района на Москва. За опасността от такава буря предупредиха спасителните служби и в тази неделя вечерта, предаде БГНЕС.

Случай на засегнато от мълния дете, което използва по това време по мобилното си електронно устройство, бе съобщен на 4 юли.

Александър Гинзбург, доктор на физико-математическите науки, заместник-директор на Института „Обухов” по физика на атмосферата към Руската академия на науките, заяви следното: "Какво е риск? Каква е вероятността, какви са щетите. Не съм сигурен, че мобилният телефон, доколкото разбирам, е по-опасен отколкото велосипеда или щеката за скандинавско ходене или още нещо, което може да носи всеки човек. Това, в което е ударила мълнията, значи го е ударила. Ако е улучила, то за съжаление е лошо. Но не мисля, че има някаква особеност, че е мобилен телефон. Просто мобилните телефони са много и ги държат около главата. Това е като случайност. Мълнията удря от време на време и за съжаление от това загиват и хора. Имах случай в центъра на Москва, тогава живеех в малка двуетажна къща, обкръжена от високи блокове и въпреки това по някакъв начин в нашата къща падна мълния и изгоря новият компютър. А в другите апартаменти изголяха телевизорите".

Разбира се, има електричество в мобилния телефон, малко и като всяка и най-малката електрическа мрежа може да бъде по-опасна, отколкото изолацията. Не трябва по време на буря да се говори по мобилния телефон”, препоръчва Гинзбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят