Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

Почина съоснователят на „Майкрософт” Пол Алън

Германската полиция не изключва вчерашната заложническа драма в Кьолн да е с терористичен мотив

Турската полиция е напуснала саудитското консулство рано сутринта

19-годишно момче е в тежко състояние, след като кола го удари на пешеходна пътека

Споразумението за Брекзит върви към отлагане за декември

Регистрирани са две силни земетресения в района на Нова Каледония

Норвегия №1 по балтии и картони

Да живее Кончита Вурст!

На 16 октомври 2018 да почерпят

Ваня Стамболова е новият шеф във „Фермата“

120-130 лева ще е парното в апартамент от 60 квадрата в Сливен „Топлофикация” предлага промоции за лоялните клиенти

Започна изучаването на корейски език в бургаски училища

ЕС заяви, че все още има време за споразумение с Великобритания

Близо три часа чакаха пътници във влака София-Бургас на гара Тодор Каблешков

Цветлин Йовчев: Ако турският президент Реджеп Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война

Ако турският президент Реджеп Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това каза пред БТВ бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество. От една страна има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална доктрина. От трета страна пък са кюрдите.

При опита за преврат имаше два възможни варианта, по които да се развие ситуацията в Турция – или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое – силово да наложи волята си. Оттук нататък това е еднопосочен път, няма как да очакваме, че в Турция нещата ще се развият така, че ще имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта.

По думите му ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ.

В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война, припомни Йовчев. При тази турбуленция светът върви към война. Дали тя ще се разрази като поредица от регионални конфликти, дали в повечето случаи ще имаме информационни хибридни форми на тази война, това вече е друг въпрос, коментира Йовчев.

Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни, предупреди бившият МВР шеф.

Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток, заяви още Йовчев.

Трябва да ограничим и да поставим под контрол незаконната миграция, подчерта той.

По думите му и в нашите мюсюлмански общности се появяват признаци на радикализация. Според него най-уязвими са българо-мохамеданите, тъй като при тях кризата на идентичност е по-голяма. В по-малка степен са тези, които се определят от турски етнос, както и ромите, изреди Йовчев.

Пропагандата на „Ислямска държава” е централизирана, но терористичните атаки на базата на тази пропаганда се подготвят в салафитските групи, които се създават по места, допълни бившият министър.

Има цели квартали в Брюксел и Париж, в които полицията не може да влезе, нямаме наблюдение върху джамиите, върху групите, които се оформят, няма комуникация с тези общности. В службите трябва да се засили разузнавателният и контраразузнавателен елемент, да се осъществи контрол върху тези общности, включително и законов, отбеляза Йовчев.

Държавите трябва да изградят способности и да започнат да противодействат на информационната война, която се води. Трябва да има разяснителна политика, да се подпомагат по-модерните форми на исляма, препоръча бившият вътрешен министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.