Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Десетки се събраха пред здравното министерство на протест с искане за оставката на министър Москов

Граждани поискаха оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.

Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица.

До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната.

Марияна Христова, един от организаторите на протеста, заяви пред БТВ, че една от причините за протеста е сигурността.

Протестът започна с български революционни песни, с развети трибагреници, съобщи БНР.

Хората носят плакати „Незабавна оставка на Петър Москов“ и „Задължения на всеки гражданин е да оспорва властта“. Основното, за което са се събрали гражданите е въвеждането на пръстовия отпечатък.

За целта организаторите са отправили петиция до всички власти в страната. Те изтъкват, че опитът за въвеждане на системата за използване на пръстов индентификатор в болници, а в бъдеще и в аптеки, ще ограничи достъпа на болни, неподвижни пациенти до здравни грижи и до лекарства, както и че се отнема правото на хората на неприкосновеност. Пръстовият отпечатък седи в основата на днешния протест.

Според част от хората обещаното от здравното министерство електронно здравно досие и електронна здравна карта по законов начин ще включват всички данни за пациента и не би могло да има изтичане на лични данни и информация.

Протестът е също и срещу дарените преди време педиатрични ваксини от Турция, както и срещу основния и допълнителен здравен пакет, които също са дадени на Конституционния съд. Протестът е насочен и срещу цялата реформа на МЗ – като промените в проекта на националната и областните здравни карти, които също бяха атакувани във ВАС. Събралите се протестират и срещу работата на Фонда за лечение на деца, срещу това, че децата с увреждания у нас нямат европейски здравни права.

Срещу въвеждането на т.нар. „пръстов идентификатор“ вече се обяви Българският лекарски съюз. Според неговия председател д-р Венцислав Грозев това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите:

Кой е този български лекар, който ще изхвърли пациента си, ако пациентът не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор? То, дори и да бъде лекуван, няма да бъде за последно в болницата… Що за логика е това?

Грозев определи въвеждането на пръстовия отпечатък като нещо излишно:

„Едни няколко милиона, по наши данни – между 5 и 8, ще отидат от здравноосигурителните плащания и ако след година и половина влезе и електронният чип върху личните ни карти, същите тези устройства, които са в момента на разположение в петте пилотни болници, ще отидат с всички останали в кошчето за боклук.“

Д-р Славчо Близнаков, който е директор на столичната болница „Св. Анна“, едно от петте лечебни заведения, в които системата се въвежда пилотно, защити необходимостта от „пръстовия идентификатор“: „Практически това е същата методика на Касата, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Нещата стават много по-лесно и много по-бързо.“

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е категоричен, че системата е в интерес на пациентите:

„Пациентът за първи път става контрольор на това, което се случва в НЗОК. Аз съм убеден, че това е в полза на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Не е в полза на онези, които мошеничестват.“

Сред мотивите за днешния протест са също скандалът с ваксините, проблемите във Фонда за лечение на деца, както и дискриминирането, според организаторите, на децата с увреждания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.