Десетки се събраха пред здравното министерство на протест с искане за оставката на министър Москов

Граждани поискаха оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.

Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица.

До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната.

Марияна Христова, един от организаторите на протеста, заяви пред БТВ, че една от причините за протеста е сигурността.

Протестът започна с български революционни песни, с развети трибагреници, съобщи БНР.

Хората носят плакати "Незабавна оставка на Петър Москов" и "Задължения на всеки гражданин е да оспорва властта". Основното, за което са се събрали гражданите е въвеждането на пръстовия отпечатък.

За целта организаторите са отправили петиция до всички власти в страната. Те изтъкват, че опитът за въвеждане на системата за използване на пръстов индентификатор в болници, а в бъдеще и в аптеки, ще ограничи достъпа на болни, неподвижни пациенти до здравни грижи и до лекарства, както и че се отнема правото на хората на неприкосновеност. Пръстовият отпечатък седи в основата на днешния протест.

Според част от хората обещаното от здравното министерство електронно здравно досие и електронна здравна карта по законов начин ще включват всички данни за пациента и не би могло да има изтичане на лични данни и информация.

Протестът е също и срещу дарените преди време педиатрични ваксини от Турция, както и срещу основния и допълнителен здравен пакет, които също са дадени на Конституционния съд. Протестът е насочен и срещу цялата реформа на МЗ - като промените в проекта на националната и областните здравни карти, които също бяха атакувани във ВАС. Събралите се протестират и срещу работата на Фонда за лечение на деца, срещу това, че децата с увреждания у нас нямат европейски здравни права.

Срещу въвеждането на т.нар. "пръстов идентификатор" вече се обяви Българският лекарски съюз. Според неговия председател д-р Венцислав Грозев това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите:

"Кой е този български лекар, който ще изхвърли пациента си, ако пациентът не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор? То, дори и да бъде лекуван, няма да бъде за последно в болницата… Що за логика е това?"

Грозев определи въвеждането на пръстовия отпечатък като нещо излишно:

"Едни няколко милиона, по наши данни – между 5 и 8, ще отидат от здравноосигурителните плащания и ако след година и половина влезе и електронният чип върху личните ни карти, същите тези устройства, които са в момента на разположение в петте пилотни болници, ще отидат с всички останали в кошчето за боклук."

Д-р Славчо Близнаков, който е директор на столичната болница "Св. Анна", едно от петте лечебни заведения, в които системата се въвежда пилотно, защити необходимостта от "пръстовия идентификатор": "Практически това е същата методика на Касата, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Нещата стават много по-лесно и много по-бързо."

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е категоричен, че системата е в интерес на пациентите:

"Пациентът за първи път става контрольор на това, което се случва в НЗОК. Аз съм убеден, че това е в полза на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Не е в полза на онези, които мошеничестват."

Сред мотивите за днешния протест са също скандалът с ваксините, проблемите във Фонда за лечение на деца, както и дискриминирането, според организаторите, на децата с увреждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини