Австралия бойкотира олимпийското село

Австралия няма да пусне свои спортисти в олимпийското село в Рио. Според олимпийския комитет в страната на Зеления континент, организацията на домакините е под всякаква критика. Запушени тоалетни, течаща вода от спукани тръби, липса на електричество и стърчащи оголени кабели са само част от обстановката, която първите австралийци заварили в селото.

"Това не е нормална обстановка, в която да се живее, а какво остава да се мисли за постигане на резултати и печелене на медали. Олимпийското село е опасно за здравето и дори за живота на спортистите", обяви Кити Чилър - ръководител на мисията на Австралия в Рио де Жанейро. "Няма никаква светлина по стълбите, а мръсотията навсякъде в апартаментите е шокираща", допълни тя.

Първите австралийски спортисти, които пристигнаха в Бразилия, са настанени в хотели, заедно с треньорите и останалата част от медицинския щаб.

Австралия не е единствената държава, която обявява бойкот на олимпийското село в Рио. На път да го направят са Великобритания, Нова Зеландия и Швеция, чийто женски футболен отбор вече кацна на бразилска земя, но също предпочете удобството на местен хотел. Представители на олимпийските комитети на САЩ и Италия пък са наели на свои разноски работници в Рио, които да довършат апартаментите, в които трябва да се настанят техните спортисти за игрите.

Допълнително масло в огъня наля Едуардо Паеш - кмет на Рио. "Ще пусна кенгурата на свобода. Нека подскачат извън олимпийското село, явно само така могат да се почувстват у дома си", скандализира с изкаването си Паеш, цитиран от Би Би Си.

От МОК разпоредиха незабавна проверка на случващото се като гарантираха, че проблемите ще бъдат разрешени най-късно до седмица, когато е официалното откриване на олимпийското село.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт