1000 лв. глоба за охранител, хакнал поща на ветеринар

Охранител в учреждение, поиграл си на хакер с разбиване на поща на ветеринар, отнесе глоба от 1000 лв. от съда в Търговище. 32-годишният мъж проникнал в електронната пощенска кутия на доктора от Търговище през февруари тази година. Опитът се оказал успешен и ветеринарният лекар се оказал с отрязан достъп, разказа за „Труд” потърпевшият. Паролата му била сменена и нямал възможност да работи с имейли.

Потърсил специализирана помощ и така се оказало, че пощата е разбита от адрес в Търговище. След намесата на прокуратурата и полицията бил установен извършителят. Иззети били компютър и рутер. Младият мъж признал стореното и обяснил, че само искал да пробва, нямал специални умения или цели. Той не точил информация от електронната поща на ветеринарния лекар.

„Подадох жалба, за да си възстановя пощата. Не съм завеждал иск срещу младежа. Ако получи присъда, ще остане и без работа”, каза потърпевшият лекар.

Обяснението, което получил било, че атаката нямала връзка с работата или личния му живот. Извършителят имал куче, но то не било пациент на доктора.

За незаконното проникване в чуждата електронна поща охранителят е освободен от наказателна отговорност, но трябва да плати глобата, както и разноските по досъдебното производство в размер на близо 58 лв. Това постанови Окръжният съд в Търговище. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право