Лидерът на социалдемократическата партия в Румъния няма да подаде оставка

Съвместни проверки на български и румънски катаджии

Следови кучета открили дреха на избягалия затворник Борис Иванов

Жълт код за дъжд и вятър в 23 области

Зоран Заев: Ще има референдум за името

Огромно количество наркотици, скрити във фалшиви футболни купи, заловиха в Аржентина

Корнелия Нинова в писмо до европейски лидери: България не може да бъде буферна зона Незаконните мигранти да бъдат връщани в страната на произход, написа лидерът на БСП

Двама загинали и над 6500 пострадали след поройни дъждове в Китай

Ники Хейли: Нарушаването на примирието в Южна Сирия трябва да спре Американският постоянен представител в ООН призова Русия да използва влиянието си

Германският министър на финансите: Еврото е нещо необратимо

Устният изпит по журналистика за кандидат-студенти в СУ се провежда днес

САЩ и Южна Корея спират някои военни учения

Ердоган: Най-опитните политици в Общото събрание на ООН сме аз и Путин

Алексис Ципрас: Гърция вече е нормална държава

Заветът на Кловис – най-известният фен на Бразилия

Похарчени са 350 млн. лева за пречистване на отпадните води по морето

350 млн.лева са реализирани по ОП “Околна среда” за изграждане на инфраструктура за пречистване на отпадните води по цялото Черноморие. 197 млн. лева са инвестирани само във Варна и региона, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя и кметът на морската столица Иван Портних подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за 37.5 млн.лева за финалната права на проекта за изграждане на пречиствателната станция в Златни пясъци.

Вече има 12 предложения за строителството й, като след два месеца ще бъде излъчена фирмата -изпълнител. Целият проект беше за 46.3 млн. лева, като по него е готово проектирането, както и дълбоководното заустване на 2.3 км навътре в морето. Ще бъде изградена и канализационна мрежа с дължина 5 км в местността “Ален мак”.

Пречиствателната станция в Златните е строена преди 33 година с капацитет да обслужва 20 000 жители. Модернизираният й вариант предвижда капацитет за обслужване на 72 000 жители през лятото и 18 000 през зимата, защото е с възможности за режим на редукция според сезона.Пречистването вече няма да е само механично и биологично, а и на азот и фосфор .

Най-критично беше положението в Созопол, където изобщо нямаше пречиствателно съоръжение и за изграждането му бяха инвестирани 72 млн.лева, припомни министър Василева.

7 населени места на юг бяха свързани с най-голямото пречиствателно съоръжение по Черноморието Равда-Несебър. 95 млн.лева са били инвестирани в Поморие -ВиК мрежата, дълбоководното заустване и свързване на Ахелой с пречиствателната станция, отчете още Василева. Сега предстои рехабилитация на пречиствателната станция в Приморско,която е и за Китен, като вече е отправена покана към общината да предаде своето проектно предложение за модернизация. Големите населени места с над 10000 еквивалент жители вече са екологично обезпечени.

В България е забранено депонирането на отпадъци-не могат да бъдат внасяни, не може да бъде извършен механичен превоз на отпадъци за депониране, категорична беше министър Ивелина Василева по повод писанията, че за България тръгва боклук от Италия.

Тя посочи,че биха могли да се ползват отпадъчни продукти, каквито се ползват за целите на електро-и топлоенергията, включително и шлака за извличане на ценни вещества, но единствено при спазване на принципите на ресурсната ефективност за извличане на ценни компоненти. Това не е отпадък, това е ресурс, суровина , която се използва за целите на производството, каза Василева.

Тя припомни, че в “Девня цимент” внасят така нареченото гориво от преработени отпадъци /RDF/, каквото ще има и в проекта за изграждане на интегрирана система за отпадъците на столична община.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.