Похарчени са 350 млн. лева за пречистване на отпадните води по морето

350 млн.лева са реализирани по ОП "Околна среда" за изграждане на инфраструктура за пречистване на отпадните води по цялото Черноморие. 197 млн. лева са инвестирани само във Варна и региона, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя и кметът на морската столица Иван Портних подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за 37.5 млн.лева за финалната права на проекта за изграждане на пречиствателната станция в Златни пясъци.

Вече има 12 предложения за строителството й, като след два месеца ще бъде излъчена фирмата -изпълнител. Целият проект беше за 46.3 млн. лева, като по него е готово проектирането, както и дълбоководното заустване на 2.3 км навътре в морето. Ще бъде изградена и канализационна мрежа с дължина 5 км в местността "Ален мак".

Пречиствателната станция в Златните е строена преди 33 година с капацитет да обслужва 20 000 жители. Модернизираният й вариант предвижда капацитет за обслужване на 72 000 жители през лятото и 18 000 през зимата, защото е с възможности за режим на редукция според сезона.Пречистването вече няма да е само механично и биологично, а и на азот и фосфор .

Най-критично беше положението в Созопол, където изобщо нямаше пречиствателно съоръжение и за изграждането му бяха инвестирани 72 млн.лева, припомни министър Василева.

7 населени места на юг бяха свързани с най-голямото пречиствателно съоръжение по Черноморието Равда-Несебър. 95 млн.лева са били инвестирани в Поморие -ВиК мрежата, дълбоководното заустване и свързване на Ахелой с пречиствателната станция, отчете още Василева. Сега предстои рехабилитация на пречиствателната станция в Приморско,която е и за Китен, като вече е отправена покана към общината да предаде своето проектно предложение за модернизация. Големите населени места с над 10000 еквивалент жители вече са екологично обезпечени.

В България е забранено депонирането на отпадъци-не могат да бъдат внасяни, не може да бъде извършен механичен превоз на отпадъци за депониране, категорична беше министър Ивелина Василева по повод писанията, че за България тръгва боклук от Италия.

Тя посочи,че биха могли да се ползват отпадъчни продукти, каквито се ползват за целите на електро-и топлоенергията, включително и шлака за извличане на ценни вещества, но единствено при спазване на принципите на ресурсната ефективност за извличане на ценни компоненти. Това не е отпадък, това е ресурс, суровина , която се използва за целите на производството, каза Василева.

Тя припомни, че в "Девня цимент" внасят така нареченото гориво от преработени отпадъци /RDF/, каквото ще има и в проекта за изграждане на интегрирана система за отпадъците на столична община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика